Vije-sti

Najkultniji bend svih vremena The Residents dolazi u Močvaru

Najkultniji bend svih vremena The Residents dolazi u Močvaru

Ured Močvare trese groznica ispunjena ogromnim uzbuđenjem, jer su upravo potvrdili gostovanje jednog od najvažnijih i najkultnijih bendova svih vremena - genijalnih The Residents, čiji nastup u četvrtak, 04.02.2016., u Močvari se već sada može smatrati jednim od kulturnih događaja godine.

Najpoznatiji nepoznati bend na svijetu ili najveći marginalci rock glazbe, ovaj glazbeno-umjetnički kolektiv više od 40 godina oduševljava fanove širom svijeta - ali nitko i dalje ne zna tko su zapravo The Residents i tko se krije ispod maski pod kojima nastupaju. Čak i ako niste sigurni o kome se radi - njihov zaštitni identitet - "eyeball" maske i crna odijela, sigurno ste zapamtili. Takva sjajna dekonstrukcija kulta ličnosti svojstvenog svijetu pop glazbe prisiljava slušatelja da se koncentrira isključivo na glazbu i sadržaj. Djelujući mimo uobičajenih pop kulturnih kanona i van okvira glazbene industrije (iako se stalno poigravajući s njima), The Residents su oduvijek sve radili na svoj način - od potpune umjetničke slobode do izdavanja na svojoj izdavačkoj kući Ralph Records te su tako desetljećima mnogima davali poticaj za kreativnost i prevagu umjetničke neovisnosti nad slavom.

The ResidentsThe Residents

The Residents su osnovani 1969. godine u San Franciscu, a prvi album "Meet The Residents" objavili su 1974. godine. Parafraza albuma "Meet The Beatles" bila je samo nagovještaj humora i sarkazma kojim će se The Residents cijelim tijekom svoje karijere odnositi prema pop kulturi, bivajući pritom svojevrsnim glazbenim pandanom legendarnih Monty Pythonovaca.

Nakon više od 60 snimljenih albuma jedinstvene i doista unikatne glazbe, The Residents se svakako uzimaju za prethodnike različitih glazbenih žanrova kao što su punk, elektronika, techno, lounge, world music… Spadaju u krug najutjecajnijih bendova, ali koji su u smislu šire popularnosti ostali u sjeni onih čiji su rad inspirirali, a radi se o iznimno širokom rasponu bendova, da spomenemo samo neke - Devo, Primus, Talking Heads, Ween, Mr. Bungle, They Migt Be Giants, Animal Collective, Yello, Art of Noise, Tuxedomoon, Public Image Ltd, Health,...

Uz jedinstvenu glazbu i nemilosrdni humor kroz koji The Residents propuštaju današnju kulturu, njihova su odlika i nesvakidašnji live nastupi - prave multimedijalne predstave koje redovito prate nevjerojatne i uvrnute scenografije. Uz načelo anonimnosti, The Residents imaju još jedno pravilo operiranja kao bend - nikada nisu dali niti jedan intervju. Tek rijetke informacije o bendu ponekad bi novinarima odao njihov manager Hardy Fox.

Na turneji unutar koje posjećuju i Zagreb, The Residents promoviraju svoj posljednji album "Shadowland", koji je ujedno i treći dio "Randy, Chuck & Bob" trilogije. Paralelno s objavljivanjem albuma "Shadowland", u svjetsku kino distribuciju pušten je film "Theory Of Obscurity: A Film About The Residents" koji se bavi dugogodišnjom karijerom, fenomenom, ali i misterijom The Residentsa. U filmu se, između ostalih, pojavljuje i Matt Groening, autor legendarnih The Simpsonsa i dugogodišnji fan, a navodno (i možda) i sami članovi benda, u što naravno nitko nije siguran.

Iako Nova godina još nije blizu, uz nedavno najavljene Tortoise, a sada i jedinstvene The Residents, izvjesno je da u Močvari slijedi još jedna izuzetna koncertna sezona.

"Tokom sedamdesetih, sve do nastanka novog talasa, muzičkom scenom su dominirale "zvezde" koje su malne proglašavane za božanstva. Pojava čudaka koji su više voleli da ostanu anonimni bila je osveženje i olakšanje!"

(Aleksandar Zograf: "The Residents i ja")

"Njihov je utjecaj bio u tome što su postojali. Ohrabrenje nije bilo u tolikoj mjeri glazbeno, koliko u činjenici stvaranja toliko originalnih ostvarenja. Mogli ste to prihvatiti kao:'Moguće se otkačiti u tolikoj mjeri, moguće je stvarati i na takvoj razini. Netko to radi na svoj način, pa onda mogu i ja raditi na svoj.'"

(David Byrne/Talking Heads)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni