Vije-sti

Mudhoney ovu subotu dolaze u rasprodanu Močvaru!

Mudhoney ovu subotu dolaze u rasprodanu Močvaru!

Pioniri grunge pokreta Mudhoney slave 30 godina karijere. Tim povodom se nalaze na velikoj svjetskoj turneji koja ih po treći put dovodi u Zagreb, ovu subotu, 24.11., u zagrebačku Močvaru, u kojoj će predstaviti presjek tridesetogodišnjeg djelovanja i novi studijski album "Digital Garbage".

Upravo je Mark Arm, pjevač i gitarist grupe Mudhoney, bio taj koji je davne 1981. prvi u kontekstu glazbenih zbivanja u Seattleu upotrijebio riječ grunge kad je lokalnom fanzinu poslao pismo u kojem je svoj prvi bend Mr. Epp and the Calculations opisao kao: "Pure grunge! Pure noise! Pure shit!”.

Sedam godina kasnije Bruce Pavitt - osnivač kultne diskografske etikete Sub Pop, koja je poslužila kao svojevrsna platforma na kojoj je niknula i razgranala se seattleska scena, riječ grunge počinje intenzivno koristiti kako bi opisao zvuk novog benda kojeg predvodi Mark Arm – Green River. Premda ostaju gotovo nezapaženi izvan rodnog grada Green River će odigrati ključnu ulogu u budućim zbivanjima u Seattleu, ali i čitavoj Americi, jer po raspadu ove grupe Mark Arm i gitarist Steve Turner osnivaju Mudhoney, dok drugi gitarist Stone Gossard i basist Jeff Ament osnivaju najprije Mother Love Bone, a potom i planetarno popularne Pearl Jam.

Prvim singlom „Touch Me I'm Sick“ Mudhoney postaju predvodnici scene, a sama pjesma postaje underground himnom koja na Seattle skreće pažnju, najprije ostatka Amerike, a potom i cijelog svijeta. I premda nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh poput nekih njihovih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina, koji je uz Melvins upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status kojeg su zadržali sve do danas. Možda će tvrdnja da je odlazak na koncert grupe Mudhoney obavezna glazbena lektira za svakog ozbiljnijeg štovatelja rock'n'rolla nekom zvučati pretenciozno, ali neosporna je činjenica da su upravo Mudhoney gradili temelje glazbene scene koja će početkom devedesetih rock'n'roll vratiti na vrhove glazbenih ljestvica i omogućiti da iznova zavlada glazbenim mainstreamom.

Trideset godina djelovanja Mudhoney će obilježiti velikom svjetskom turnejom u sklopu koje po treći put dolaze u Zagreb, ovoga puta u Močvaru u kojoj će odsvirati koncert za onih 500 sretnika koji su uspjeli doći do svoje ulaznice.

Kao što je poznato ovu subotu se u Laubi održava Yammatovo 4 na kojem gostuje Johnny Marr, gitarist nekadašnjih The Smithsa. Kako je interes za oba koncerta jako velik, satnica je tako složena da oni koji žele mogu stići i u Laubu i u Močvaru, a oni koji odaberu samo Močvaru imaju priliku uživati u nastupu triju odličnih bendova.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni