Vije-sti

Mizarov novi singl 'Izgoren od ova sonce'

photo: Mizar, credit: Aleksandar Ristovski

Mizarov novi singl 'Izgoren od ova sonce'

Krajem prošle godine Mizar je objavio singl '1903', pjesmu o slobodi pjevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog, napisanog prije gotovo 50 godina, ali kako iz Mizara poručuju, tema slobode je nažalost poprilično aktualna

'Izgoren od ova sonce' (Burned by This Sun) nova je pjesma kojom Mizar u ozbiljna glazbena djela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, teška osjećanja s kojima se bore mnogi među nama. Ovaj put manje mračnu i lakšu, jedinstvenu Mizarovu glazbu potpisuje Gorazd Čapovski, a kao autor teksta pridružio mu se Zoran Tortevski, pjevač iznimnog, dubokog glasa. Specifičan vizual pjesme 'Izgoren od ova sonce', u originalu je slika makedonskog umjetnika Nikole Pijanmanova, čija su djela već krasila vizuale Mizarovih materijala.

Kroz četiri desetljeća postojanja (koje su obilježili 2021.), Mizar je snažno utjecao na stvaranje makendonske rock scene i stekao status najautentičnije pravoslavne punk grupe. "Njihova pojava je u Makedoniji bila šamar nefunkcionalnom društvu, razbijanje stereotipa, isticanje pozitivnog nacionalizma i pre svega uspeli su kao niko pre njih da imputiraju u srce omladine kritičan stav prema sadašnjosti naspram sveopšte prihvaćenog stava konformizma u društvu i predodređenih poteza sistema. Mizar je bio autentični makedonski pravoslavni punk bend koje je poruke slao na malo suptilniji način nego ostali punk bendovi." - u nedavnom je intervjuu rekao Tošo Filipovski, makedonski književnik i glazbeni kritičar koji trenutno radi na biografiji Mizara, prvoj biografiji jednog makedonskog rock benda.

Pjevanjem na materinjem jeziku i vještim spajanjem vizantijske glazbe i crkvenog pjevanja sa suvremenim glazbenim alternativnim gothic trendovima, Mizar i dan danas vrlo upečatljivo iznosi kritički stav o socijalnim, društvenim i političkim temama. Pjesma 'Izgoren od ova sonce' govori o tome kako čovjek, nemajući temelj svog postojanja, boravi u ovom licemjernom, lažnom predstavljenom svijetu. Obuzet takvim nemirom i strahom, misli kako je najbolje pobjeći. Želi se sakriti od malodušja i bure, i moli da dobije krila te odleti negdje daleko, gdje će konačno dobiti toliko potreban mir.

Početkom 2020. godine Mizar je objavom pjesme 'Galeb' najavio svoje šesto ukazanje (šesto albumsko izdanje), a među novim materijalima su i moćne skladbe 'Glasnici na padot /Messengers Of The Downfall', 'A Day Is Coming / Доаѓа Ден' i 'Luzna / Scar'.

Ukazanje šesto dogodit će u 2022., uz novu šesteročlanu koncertnu postavu Mizara čije nastupe publika diljem regije željno iščekuje.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni