Vije-sti

Mimika Orchestra objavila novi singl i spot

Mimika Orchestra objavila novi singl i spot "Fondo"

Mimika Orchestra, osamnaesetročlani avangardni jazz orkestar, predvođen svestranim glazbenikom Makom Murtićem, objavio je za Menart/Rika Muzika novi singl i spot „Fondo“!

Spot za skladbu „Fondo“ režirali su flautistica orkestra Nika Bauman i snimatelj/montažer Dinko Čvorić - Doringo prema tekstovima Marte Kolege te konceptu i glazbi Maka Murtića, a prikazuje jedan pomalo satirični presjek odnosa mitskog i realnog, turistificiranog na Mediteranu:

    „Spot se odvija na gozbi, ali karakteri mijenjaju identitete, od mitskih svećenica do turističkih glazbenika i realnih ribara. Zahvaljujemo Tihani Mikši što na ceremonijalnim kostimima za uloge mitskih svećenica, klubu KCM (Kulturni Centar Mesnička) što nam je dopustio korištenje prostora za snimanje, Ministarstvu kulture RH na podršci i gradu Krku što su nam dopustili korištenje Gradske Vijećnice za snimanje zbora i drugih gostujućih instrumenata“, ističe Mak Murtić. 

Pjesma će u listopadu biti objavljena na novom konceptualnom albumu pod nazivom „Altur Mur“ (Menart/Rika Muzika). Bit će to njihov 4. album, a autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg Mediterana, mjesta na kojem beskonačno traje gozba civilizacijske i osobne reinvencije. Mak Murtić je počeo istraživati ritmove i Mediteranske jezike još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana. 

Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

    “Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.

    „Album završava mitskim labirintom iz kojeg slušatelj može izaći i onda u bonus skladbi dolazi do dubokog morskog sna“, pojašnjava glazbenik.

Cijeli album je izvodio Mimika orkestar, pod palicom dirigenta Maka Murtića: Maja Rivić: vokal, Dunja Bahtijarević: vokal Marta Kolega: vokal, Nika Bauman: flauta, Jelena Ilčić: oboa Marko Lucijan Hraščanec: sopran saksofon, Vojkan Jocić: tenor saksofon, Marko Gudelj: bariton saksofon, Zvonimir Bajević: truba, Valdemar Kušan: truba, Luka Žužić: trombon, Jurica Rukljić: ventil trombon, Joe Kaplowitz: tuba, Josip Šustić: električna gitara, Viktor Slamnig: električni bas, Nenad Kovačić: udaraljke, Mario Petrinjak: bubnjevi.

Singl je dostupan i na digitalnim servisima:

https://bfan.link/fondo

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni