Vije-sti

MENT 2020:  Objavljen je cjeloviti festivalski program

MENT 2020: Objavljen je cjeloviti festivalski program

Šesto izdanje MENT Ljubljana održat će se od 5. do 7. veljače, a donosi čak 81 nastup na 14 lokacija širom glavnog grada Slovenije. Uz 60 već prethodno objavljenih izvođača u završnoj najavi dodan je još 21 izvođač među kojima se nalaze i headlineri uvodne večeri, zlatni dečko londonskog jazza Kamaal Williams i ukrajinska grupa koja se sastoji od sedam glumica Dakh Daughters. Tu su nizozemski ambasadori elektronske glazbe Dekmantel Soundsystem, kao i mnoštvo sjajnih izvođača iz regije koji su obogatili festivalski program.

Među ovogodišnjim novitetima su nove lokacije: Dijaški dom Tabor, studentski dom s prekrasnom plesnom dvoranom i record shop Big Nose, kao i party za zagrijavanje preMENT, s turskim legendama BaBa ZuLa i MENT-ovi specijali, poput suradnje s uglednim amsterdamskim Red Light Radiom i glazbenih radionica orijentiranih na synth glazbu Modul@rnice i HEX 1.0. I ove godine MENT će udružiti snage s galerijom DobraVaga i predstaviti  izložbu glazbenih art printova appointMENT 4.0, a audiovizualni dio Beam Team ponovno će ukrasiti tri festivalske lokacije. Ne treba zaboraviti ni četiri prijema i četiri speed networkinga s raznim glazbenim profesionalcima.
Dnevne ulaznice dostupne su po pretprodajnoj cijeni od 15.00 €.

Poetski rock duet, koji je postao septet ALL STRINGS DETACHED, suvremeni interpretator baskijske i ostalih glazbenih baština AMORANTE, jedan od najprominentnijih slovenskih DJ-eva BORKA, indie rock bećari ČAO PORTOROŽ, punk trubadur DAMIR AVDIĆ, dark techno producent DOUCHEAN, eklektički synth zaljubljenik DULASH DER DJ, hvaljena mlada makedonska DJ-ica ERMILOVA, svježi val slovenskog synth popa FUTURSKI, slovački future-pop FVLCRVM, mladi eksponent rave nasljeđa GL.YSTEN, mađioničari mračnih elektroakustičnih zvučnih predjela II/III, obećavajući hip hop/bass producent JUNKER, najmlađi rezident DJ Kluba K4 LARA, veteran ljubljanske klupske scene LAVKA, međunarodno hvaljena hrvatska DJ-ica MAJA PA, prvo ime slovenskog electra NULLA, mađarski electrofolk.dragulj, ODD ID, indie pop soul kolektiv PEOPLE CLUB, pjevač, multiinstrumenalist, pisac i slikar PETER PIEK i breakbeat znanstvenik TERRANIGMA.

Ovogodišnja MENT konferencija 2020  održat će u Kinu Šiška i M hotelu  6. i 7. veljače. Podijeljena je u četiri međusobno povezana dijela: EX-YU, DIGITAL, LIVE i AND EVERYTHING IN BETWEEN.     
Među ovogodišnjim gostima nalaze se i ugledni booking agent Rob Challice, sveučilišna profesorica i glazbena profesionalka Sally-Anne Gross, predstavnik globalne glazbene platforme Bandcamp za Europu Aly Gillani i glavni čovjek izdavačke kuće Glitterbeat Records, bazirane u Ljubljani, Chris Eckman.       
MENT konferencija 2020 uključuje prezentacije na temu ex-YU tržišta, debatu o prihodima od streaminga, razgovor o istočnoeuropskim festivalima i panel diskusiju s predstavnicima nekih od najuspješnijih istočnoeuropskih glazbenih medija. Bit će govora i o održivosti festivala i karijera glazbenika, svježim pristupima glazbenom PR- u i bookingu te predstaviti europski projekt HEMI i srpsku inicijativu Hali gali.

Prijave za speed networking su otvorene! Zainteresirani mogu upoznati predstavnike nekih od najpoznatijih europskih glazbenih festivala, predstavnike značajnih slovenskih klubova i organizatora koncerata, slikovitu družinu francuskih glazbenih profesionalaca i ključne organizatore koncerata/klupske promotore s područja bivše Jugoslavije.

Zainteresirani za inovativne pristupe bukiranju koncerata trebaju posjetiti prezentacije: The Future of Booking: Sold-out Shows Using Data i Banding – matchmaking aplikaciju namijenjenu bendovima/DJ-ima u svrhu međusobne razmjene nastupa i međusobne promocije, koju će popratiti radionica Banding – Real-life Matchmaking.  Moguće se također prijaviti i na cjelodnevnu radionicu Europe in Synch, posvećenu glazbenom licenciranju u oglašavanju, filmu i na televiziji..

Također, ne treba propustiti ovogodišnje prijeme, na kojima će biti prilika popričati s glazbenim profesionalcima iz četiri zemlje. Austrijanci, koje na MENT-u predstavljaju Alicia Edelweiss, Bernhard Eder, My Ugly Clementine and Petrol Girls, srdačno pozivaju na Austrian Heartbeats prijem. Ruska delegacija organizira prijem New Russian Wave na kojem će sudjelovati ruski bendovi Gnoomes, Stadt, Wooden Whales and Inturist. Tu su i češki delegati na Soundczech in Time i prilika za provjeriti kako zvuče njihovi bendovi Never Sol, Bratři and Market odnosno  druženje French Pitch & Brunch, uz zakusku i upoznavanje  s njihovim bendovima Decibelles, Slift i Cheap House.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni