Vije-sti

Majstorski tečaj interpretacije glazbe za instrumente s tipkama

Majstorski tečaj interpretacije glazbe za instrumente s tipkama

Majstorski tečaj

Prijavite se na majstorski tečaj orgulja, čembala i harmonija!

Majstorski tečaj namijenjen je učenicima i studentima glazbe, profesorima glazbe, crkvenim glazbenicima, muzikolozima, te svim zainteresiranima bez obzira na predznanje. Polaznici po prijavi navode repertoar koji žele raditi s profesorima, a nastava će se odvijati na više lokacija i to na orguljama crkve. sv. Marka i Bazilike Srca Isusova (orgulje s 3 manuala), ali i instrumentima poput čembala i harmonija. S obzirom na broj zainteresiranih, detaljan raspored nastave biti će dostupan po završetku prijava. U vezi bilo kakvih dodatnih informacija oko izbora repertoara molimo kontaktirati predavače mailom: pavaomasic@gmail.com (Pavao Mašić), harmonia@antiqua.si (Tomaž Sevšek Šramel).

Iako su orgulje i čembalo glavni predstavnici „povijesnih“ instrumenata s tipkama, uz njih pronalazimo mnoge druge instrumente iste porodice od kojih ove godine stavljamo naglasak na harmonij (posebno omiljen u 19. stoljeću u Francuskoj), kojega još poznajemo i pod nazivom orgue-éxpressif, harmonium d'art ili Kunstharmonium – što svjedoči o bogatoj izražajnosti tog, danas prilično zaboravljenog instrumenta. Svi ti instrumenti pružaju različit, a međusobno komplementarni uvid u repertoar za instrumente s tipkama, te je osnovna ideja ovog tečaja upoznavanje različitih „identiteta“ klavijature i obogaćivanje izražajnog vokabulara mladih glazbenika, učenika i studenata glazbe, ali i svih onih koji se interesiraju za ovakvu vrstu repertoara.

Ovogodišnji tečaj u fokus stavlja u prvom redu francusku glazbu 17.-20. stoljeća i tehnike improvizacije à la française, s ciljem prepoznavanja mnogih elemenata francuskog stila prisutnog u opusima skladatelja drugih nacionalnosti. Preporučamo izbor jedne skladbe iz razdoblja francuskog romantizma i dodatno jedne kraće skladbe za orgulje ili čembalo (iz razdoblja francuskog baroka), ili skladbe za harmonij (iz razdoblja francuskog romantizma).

Poveznicu do biblioteke notnih materijala koje preporučaju predavači možete pronaći na pojedinim mrežnim stranicama (http://harmonia.antiqua.si, www.pavaomasic.com, ili na stranici Facebook grupe Dnevi baročne glasbe Velesovo).

Polaznike potičemo i da prijave skladbe za orgulje drugih razdoblja i stilova, sukladno svom interesu.

Predavanja se održavaju u Dvorani Oratorijskog zbora crkve sv. Marka, Basaričekova 1, na Gornjem gradu.  

ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARKA U ZAGREBU

Neraskidivo vezana za povijest grada Zagreba, gornjogradska crkva sv. Marka pripada među njegove najstarije i najljepše građevine, za koju se veže i prvi, najstariji spomen orgulja i orguljaša u Hrvatskoj još davne 1359. godine. Nove orgulje iz radionice Eisenbarth (Passau) postavljene 2011. g. u povijesnom kućištu radionice Heferer s konca 19. stoljeća posebnost su u orguljskom pejzažu grada Zagreba, obogaćujući ga za hrvatsku sredinu novim, dosad prilično nepoznatim zvukom francuske orguljske graditeljske škole. U tehničkom pogledu opremljene najsuvremenijim pomagalima i graditeljskim rješenjima, orguljašu pružaju nebrojene mogućnosti za izvođenje kako liturgijskog, tako i koncertnog repertoara.

30. 04. – 03. 05. 2014.

ZAGREB

  PREDAVAČI: Ante Knešaurek (Hrvatska) – orgulje, improvizacija Domen Marinčič (Slovenija) – čembalo, basso continuo Pavao Mašić (Hrvatska) – orgulje, čembalo Tomaž Sevšek Šramel (Slovenija) – orgulje, harmonij  

KONCERT PREDAVAČA

Srijeda, 30. 04., 19:30h, Crkva sv. Marka, Gornji grad

 

PREDAVANJA

Četvrtak, 01. 05., 17:30h

Domen Marinčić: Jean-Baptiste Lully: Le Parnasse français

Inégalité & other rhythmic cha(lle)nges

Petak, 02. 05., 17:30h

Pavao Mašić: Trocadéro. Prvi organizirani orguljski recitali u Francuskoj

Subota, 03. 05.

Ante Knešaurek: L'Art de l'improviser. Francuski modeli improvizacije (12:30h)

Tomaž Sevšek Šramel: L'Éxpression, qualité suprême. Harmonium d'art u francuskoj glazbi. (17:30h)

KONCERT POLAZNIKA

Subota, 03. 05., 20:00h, Crkva sv. Marka, Gornji grad

Organizatori: Oratorijsko društvo crkve sv. Marka, Obnomika d.o.o., Harmonia Antiqua Labacensis

Pokrovitelji: Grad Zagreb, Župni ured crkve sv. Marka, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni