Vije-sti

Loell Duinin snimili noir.am session

Loell Duinin snimili noir.am session

Krajem svibnja 2015. godine, Loell Duinn je snimio noir.am session, unplugged room session snimljen u crno bijeloj tehnici u maniri starinskih filmova. Upravo se putem te tehnike dodatno pojačala atmosfera i ukupni doživljaj bezvremenske i transcendentalne glazbe ethereal neo-folk banda iz Labina. Za ambijent, koji bi savršeno podignuo željeni efekt atmosfere, izabrana je konoba Casa Rustica u Rapcu pored Labina. Session je snimljen u suradnji s Sound Temple Studiomm, te je sponzoriran od strane Rock Caffe Labin i Casa Rustica - Rabac. Pjesme koje su glazbenici iz Loell Duinna odlučili izabrati za predstavljanje publici su: La Fage (The Face), Lament, Spirit of Mathematics i Yearning. Kao singl sessiona odabrana je Lament, pjesma otpjevana na istarskom dijalektu (labinjonski) koja mješavinom harmonike, bubnjeva i inih instrumenta te pjevom vokalistice odvodi slušatelja na putovanje podsviješću.

Loell Duinn ( lo-el d^in ) “rodio se” u proljeće 2003. kao rezultat raznih glazbenih projekata koji datiraju još od 1995., a uzimajući razne oblike kako su se vremena mijenjala i stvari događale.
Osnivaju ga Alen Zarifović i Olja Frolo koji svoj umjetnički "hod" kroz vrijeme i nova iskustva nastavljaju priključenjem dva nova člana: Goran Brezac i Patrik Šćira sa kojima Loell Duinn postaje potpun i stabilan projekt koji nastupa na najvećem svjetskom festivalu alternativne glazbe "Wave Gothik Treffen" 2010. godine u njemačkom gradu Leipzig-u.
U potrazi za akustičnim nijansama u zvuku, bendu se priključuje kvalitetna glazbenica, flautistica Ivona Kiršić te u toj postavi Loell Duinn nastupa na najvećem istočnoeuropskom festivalu alternativne glazbe "Dark Bombastic Evening 3"  (Alba Iulia, Rumunjska, 2011.) te izdaje svoj prvi nosač zvuka "Retrospective 2003-2008" za labinskog izdavača OSA MEDIA a u svjetskoj distribuciji  njemačkog distributera QUARTIER 23.

Zvuk i potencijal grupe obogaćuju dva nova člana Marino Matošić  i Saša Bošković sa kojima Loell Duinn postaje "bogati" septetet te kao takav sprema novi album i nastavlja nastupati u mnogim koncertnim prostorima kao i na najvećem europskom Medieval-Fantasy festivalu "CastleFest" u Nizozemskoj (Lisse, 2012.).
U 2014. godini, simbolički, na prvi dan proljeća, Loell Duinn izdaje "Karpatiu" (OSA Media), novi konceptualni album o "susretu Istoka i Zapada" u duhovnom, metafizičkom, kulturnom, umjetničkom i povijesnom aspektu.
Vrhunac koncertne promocije albuma je ponovo na najvećem svjetskom festivalu alternativne glazbe, 23. "Wave Gothik Treffen-u" (Leipzig, Njemačka, 2014.).
Sve njihove skladbe strutkutirane su kao vokalno-instrumentalna djela sa nježnim, melankoličnim melodijama kojima povezuju etno - folklorističke elemente sa zakonitostima klasične glazbe te povijesnim melodijama renesanse i baroka u modernoj izvedbi.
Loell Duinn se uz "fuziju" arapskih, španjolskih, balkanskih te lokalnih zvukova koristi i različitim jezicima kao što su engleski, hrvatski, švedski, mozarapski, lokalnim dijalektima te naposljetku i izmišljenim jezicima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni