Vije-sti

Kronike Muzičkog biennala Zagreb predstavile bogat program četiri festivalska bloka

Kronike Muzičkog biennala Zagreb predstavile bogat program četiri festivalska bloka

Muzički biennale Zagreb prošle je godine proslavio 60. rođendan, na svojem 31. izdanju, koje se održalo u četiri programska bloka od travnja do rujna 2021.

Programski blokovi Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration! predstavili su publici šaroliku lepezu događanja koja su obilježila suvremenu glazbenu scenu u Hrvatskoj prošle godine. Jedan od najvažnijih takvih festivala na ovim prostorima, Muzički biennale Zagreb, sada je na svojem YouTube kanalu i uz engleski prijevod objavio sedam festivalskih Kronika, od kojih je svaka obuhvatila određene cjeline festivala. Kronike su izvorno objavljene na Hrvatskoj radioteleviziji.

MBZ kronike snimljene su u produkciji Studija Bite Art, koji vodi Ana Šerić, snimateljica Kronika i, uz Karlu Folnović, montažerka većine epizoda. Autorice svih Kronika su Petra Pavić i Dina Puhovski. Isti je autorski tim kreirao i Kronike MBZ-a 2019., ali i MBZ priče, sedamnaest epizoda o 60 godina Muzičkog biennala Zagreb, koje su također dostupne na MBZ-ovom YouTube kanalu.

Prva Kronika MBZ-a 2021. predstavila je koncert ansambla Black Page Orchestra, nastavak projekta KNAPANJE te 20. rođendan Cantus Ansambla, dok se u drugoj može otkriti više o tri biennalske instalacije, kojima su autori Bojan Gagić, Ana Horvat & Iva Ćurić, Vitar Drinković, kao i o projektu Liquid Control. Programi koji su održani u Muzeju suvremene umjetnosti u svibnju prošle godine predstavljeni su u trećoj, dok su u četvrtoj i petoj Kronici predstavljeni biennalski projekti održani u Klubu Močvara te Pogonu Jedinstvo. O operi Posljednji intermezzo Berislava Šipuša, nastaloj prema motivima iz djela Janka Polića Kamova, Cesarea Pavesea, Paula Celana i Federica Garcíe Lorce, govori se  u šestoj Kronici, a koncertima koje su održali Mouse on Mars i I.N.K. Experiment Duo, kao i završnim mislima umjetničke ravnateljice MBZ-a, Margarete Ferek-Petrić, zaključili smo festivalske Kronike.

MBZ-ove Kronike možete pogledati na službenom YouTube kanalu festivala OVDJE

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni