Vije-sti

Koncert Foalsa se seli u Tvornicu Kulture, predgrupa regionalna senzacija - Svemirko

Koncert Foalsa se seli u Tvornicu Kulture, predgrupa regionalna senzacija - Svemirko

Nevjerojatno energični i plesni, s reputacijom jednog od najboljih live bendova Velike Britanije, Foals stižu na svoj prvi samostalni koncert u Hrvatskoj, 23. lipnja 2023., u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

Koncert je dio svjetske turneje Life Is Your Tour, a prvotno najavljen na Šalati, seli se u Tvornicu Kulture zbog tehničkih razloga. Za savršen početak ljeta uz koncerta Foalsa, pobrinut će se i predgrupa, regionalna koncertna atrakcija - Svemirko.

Na turneji Life Is Yours Tour u bend Foals se vraća i njihov originalni basist Walter Gervers, i to nakon šest godina izbivanja. Iako su pjesme za album “Life is Yours” nastale u lockdownu 2020., u maloj sobici bez prozora u južnom Londonu, album zrači ljetnim žarom, životnim optimizmom i novootkrivenom željom za životom. Plesni hitovi kao što su “2 AM”, “Wake Me Up” i “Wild Green” koje i bend smatra njihovim naj-pop uradcima do sada, reflektiraju se na same početke Foalsa, kada su kao bend za kućne tulume u rodnom Oxfordu izazivali pozitivan kaos na svakom nastupu.

Već s prvim albumom “Antidotes” iz 2008., Foals su doživjeli komercijalni uspjeh i postali ljubitelji kritike. U to vrijeme bili su jedan od nekoliko britanskih indie rock bendova koji su izazvali pažnju svijeta. Ali sada, nakon uzastopnih pet albuma na Top 10 ljestvicama, nizom nagrada i nominacija, čini se da su jedni od rijetkih koji su zadržali kontinuiranu popularnost i uspjeh. Njihov ugled i fan baza raste sa svakom novom pločom, a veliko priznanje stiglo je i 2020. kada su proglašeni najboljim britanskim bendom na BRIT AWARDS. Koncert Foalsa u Zagrebu donijet će presjek njihove impozantne diskografije i uz mnoštvo hitova potvrditi njihov status vrhunskog live benda. 

Itekako dostojan izbor za zagrijavanje publike prije izlaska Foalsa na pozornicu je regionalna koncertna atrakcija - Svemirko, koja je već nekoliko puta samostalno napunila Tvornicu Kulture. Emo macho pop bend, kao ga kritičari opisuju, Svemirko je “izum” multiinstrumentaliste i producenta Marka Vukovića, koji od 2016. godine u relativno kratkom vremenu postaje jedan od eminentnijih glazbenika na sceni zemalja bivše Jugoslavije. Tri objavljena albuma, retrogradnim redoslijedom “Skalamerija” iz 2020., “Tunguzija” iz 2018. te “Vanilija” iz 2017. godine, čine Svemirkovu trilogiju epskih proporcija, a sam Vuković nastavlja skladati i pisati nove pjesme i materijale potpuno novog karaktera. Kao bend i izvođač, Svemirko pak donosi novitete u svom nastupu uživo, nešto što publika do sada nije navikla slušati i gledati, a sigurno je jedino to da neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Pokret je utkan u srž Svemirkove muzike, a melodije i ritmovi niti su kojima će vas zauzdati te potaknuti na ples.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti putem Eventim online sistema, te na fizičkim prodajnim mjestima Eventima. Svi koji su kupili ulaznicu za tribine na Šalati mogu dobiti povrat razlike cijene tribina i partera. Cijena ulaznice za koncert u Tvornici Kulture je 42 EUR .

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni