Vije-sti

Kazališna predstava na Impulse festivalu

Kazališna predstava na Impulse festivalu

U duhu svoje krilatice ­­― glazba je posvuda, Impulse festival za svoje drugo izdanje želi publici priuštiti interpretaciju bezvremenske glazbe prenesenu na daske koje život znače. Prva plesna predstava koja gostuje na festivalu, Love will tear us apart, solo je na razmeđi rock koncerta, ispovjedne forme i apastraktnog plesa. Ujedno je i prvi dio Trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe (Love will tear us apart / Boys don't cry / the_beatles).


ImpulseFestival2015PredstavaLoveFacebookEvent


Premijerno izvedena 2011. godine na Tjednu suvremenog plesa, Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava za koju je izvođačica Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu. Predstava pitanje vlasništva nad izvedbom isprva postavlja u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, a potom i u širi umjetnički i socijalni okvir. Odabrane glazbene numere rezultirale su izvedbenim statementima koji u sebi tretiraju riječ ljubav kao ljubav prema činu izvedbe u svoj njegovoj mnogostrukosti.

Riječka premijera predstave Boys don't cry, kao drugi dio triologije, istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća (Joan Baez, Marianne Faithfull, Judy Collins) te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i na pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se kroz fikcionalnu biografiju plesačice Petre Hrašćanec, koja je na sceni uprizorena u formi dueta s Markom Jastrevskim. Predstava prati plesnu proceduru projekta Love will tear us apart plesači izvode plesne numere, odabrane post-punk i new wave ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira sam čin izvedbe.

[vimeo http://vimeo.com/45701748]

Love will tear us apart do sada je izvedena i na brojnim inozemnim festivalima: WAM Festival (Faenza, Italija, 2012.), Theatre de Colombier – program Croatie, la voici, programacija Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-saint-denis (Pariz, 2012.), Uovo festival (Milano, Italija, 2013.), I.F.O.N.L.Y. Festival (Irska, 2013.), Culturescapes (Švicarska, 2014.), Spider Night Brussels (Belgija, 2014.), Spider Expand Lyon (Francuska, 2014.) i Theatre de la Bastille (Francuska, 2014.).

 BIOGRAFIJE UMJETNIKA

Saša Božić, kazališni redatelj i dramaturg, prisutan je u polju europskog suvremenog plesa. Kao dramaturg, izvan Hrvatske surađuje s priznatim koreografima poput Isabelle Schaad i Simone Aughterloney (Njemačka), Francesca Scavette (Norveška), Martine Pisani (Francuska), Dalije Aćin (Srbija), Mathew William Smitha (Austrija). Za zajednički projekt s beogradskom umjetnicom Dalijom Aćin Handle with a great care nagrađen je prvom nagradom Jardin d'Europe, najprestižnijeg europskog plesnog festivala Impulstanz u Beču 2008. godine. Suradnje ostvaruje u europskim kazališnim kućama poput Hebbel am Ufer u Berlinu, Kaaiteatrom iz Brusselesa, Pact Zollverein u Essenu, Gesneralee u Zurichu, Nacionalni plesni centar u Oslu, Plesni centar LaJette u Bruxellesu, Les Subsistances u Lyonu. 2012. godine režirao je Gloriju Ranka Marinkovića, Skup: igre na Ljetnim igrama u Dubrovniku, Spider At once u Bruxellesu. Uz plesnu umjetnicu Petru Hrašćanec, autor je Trilogije o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe Love will tear us apart - Boys don't cry - the_beatles. Voditelj je umjetničke organizacije de facto s kojom sudjeluje u nekoliko europskih platformi te predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Petra Hrašćanec izvođačica je, koreografkinja i plesna pedagoginja. Diplomirala je na Salzburg Experimental Academy of Dance. Tijekom formalnog visokoškolskog obrazovanja educirala se i usavršavala na brojnim izvaninstitucionalnim programima, seminarima, radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu s vrhunskim plesnim umjetnicima - pedagozima.  Osim dugogodišnjeg rada u Zadarskom plesnom ansamblu, u kojem je i danas članica upravnog  odbora,  izdvaja se još i rad u Studiju za suvremni ples u Zagrebu s kojim je ostvarila brojne predstave i umjetničke suradnje i bila umjetnička voditeljica međunarodnog projekta SPIDER u kojem je zastupala Studio za suvremeni ples na europskoj partnerskoj platformi. 2003. godine suosniva umjetničku organizaciju dance_lab collective koja i danas djeluje kao prostor za mlade autore, omogućavajući im produkcijsku, računovodstvenu i financijsku podršku prilikom realizacije projekata. Od 2009. godine umjetnička je ravnateljica festivala sola Monoplay u Zadru. 2012. godine osniva vlastitu umjetničku organizaciju 21:21. Pedagošku praksu razvija i kroz mnogobrojne radionice i treninge za profesionalne plesače, a međunarodnu pedagošku karijeru uspostavlja kroz predavanja na plesnoj  akademiji SEAD u Salzburgu kao gost predavač te održavanjem satova suvremene plesne tehnike u plesnom centru La Jette u Bruxellesu. Sudjelovala je kao plesačica u brojnim plesnim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu  te u zadnjih pet godina predstavila i niz autorskih / koreografskih radova u europskim i hrvatskim kazališnim institucijama te na domaćim i inozemnim festivalima. 2012. godine osvaja Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju plesnu izvedbu za solo Love will tear us apart u koreografiji Petre Hrašćanec i Saše Božića. 2014. godine postaje docentica na Odsjeku suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti.

[caption id="attachment_6429" align="alignnone" width="547"]Photo by Danko Stjepanović Photo by Danko Stjepanović[/caption]
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni