Vije-sti

Jerusalem In My Heart stiže u Klub.

Jerusalem In My Heart stiže u Klub.

Spektakularan audio-vizualan bend Jerusalem In My Heart po prvi puta dolazi u Zagreb, i to u klub Klub., gdje će nastupiti u četvrtak, 12.11.

Jerusalem In My Heart (JIMH) je audio-vizualni doživljaj koji postoji od 2005., a njegova je glavna osovina Radwan Ghazi Moumneh, producent iz Montreala. Moumneh, rodom Libanonac, proveo je većinu svog odraslog života u Kanadi i sastavni je dio Montrealske indie scene od njegovih početaka kao gitariste u raznim, značajnim bendovima 90ih do neumornog rada na produkciji i inženjeringu zvuka posljednjih 10 godina. Moumneh je aktivan i na bejrutskoj i libanonskoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni, gdje provodi nekoliko mjeseci svake godine. 

Budući da nastupaju 1-3 puta godišnje, niti jedan JIMH performans nije bio isti. Na stageu je znalo biti od 2 do 24 izvođača, uz različite razine teatralne akcije i film/video komponentu. Moumnehov vokal i namjerno pretjerana zvučna osjećajnost su jedina konzistentna nit, ali glazba JIMH-a se također nikada ne ponavlja - jedan od razloga Moumnehovog otpora službenog dokumentiranja ili konačnog snimanja ovoga projekta tijekom posljednjih 8 godina. Nakon dugo čekanja, 2012 Moumneh je uzeo vremena i mentalnog prostora te snimio niz pjesama na temelju kojih je jasno kako je JIMH glazbeni projekt intenzivno pogonjen vokalima.

JIMH je oduvijek bio preplavljujuće zvučno i vizualno live iskustvo; s glazbene strane, evoluirajući trud za stvaranjem moderne eksperimentalne arapske glazbe koja spaja melizmatičko pjevanje u klasičnim arapskim registrima s elektronskim kompozicijama i punk-rock senzibilitetom. "Mo7it Al-Mo7it" hvata i prenosi upravo to, nadglasavajući intimnost i narativni tempo kakav fokusirani i namjerni studijski rad dopušta. Rezultat je unikatan i duboko emotivan album suvremene arapske glazbe, nevjerojatno suptilan prvi zapis glazbenog projekta koji godinama odbija dokumentiranje i bilo kakav čvrsti dokaz postojanja. Moumnehov glas postao je moćno autentičan instrument, a njegove produkcijske tehnike - distorzija, space echo i delay u raznim omjerima - pridaju bezvremenski intenzitet albumu. Saturirani synthovi i overdrivani signali Moumnehove akustične svirke na buzuki i žurni još vise pojačavaju prevladavajuću osjećajnost glazbe, dajući svježu protutežu vokalima i divnim instrumentalnim narativima.

Jerusalem In My Heart trenutno funkcionira sa Radwanom Ghazijem Moumnehom u svojem centru, koji nosi glazbene dužnosti, te montrealskim filmašem Charlesom-André Coderreom koji ručno rađene vizuale projicira koristeći 16 i 35 milimetarske slajdove na razno-raznim površinama prilagođenim lokaciji performansa.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni