Vije-sti

Elvis Stanić Group pozvan u Kinu u sklopu projekta

Elvis Stanić Group pozvan u Kinu u sklopu projekta "2017 China - Ceec Cultural Season"

Elvis Stanić Group putuje u Kinu u sklopu projekta "2017 China - CEEC (Central and Eastern European Countries) Cultural Season". Riječ je o cjelogodišnjem programu koji obuhvaća nekoliko kineskih gradova i najznačajnijih festivala koje bi Stanić Group trebali posjetiti.

Poziv od izvršnog potpredsjednika i glavnog tajnika kineske nacionalne jazz asocijacije Adama Yonga Huanga je stigao nakon nedavnog posjeta kineske kulturne delegacije Hrvatskoj. Koncert koji je Elvis Stanić Group tada održao u Rijeci proglasili su najboljim što su tom prilikom čuli u Europi!Chinese Jazz Association je također udrugu Liburnia Jazz, čiji je Stanić predsjednik, preporučio kineskom ministarstvu kulture kao kvalificiranog CEEC partnera te je pozvana da predloži programe i oblike kinesko-hrvatske kulturne suradnje.

Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša te najnagrađivaniji jazz skladatelj i producent srednje generacije, prije mjesec dana je sa svojim bendom "Jazz Ex Tempore Orchestra" objavio album "criss - CROss". Na albumu se nalazi osam skladbi, od čega su pet autorske skladbe, a tri tradicionalne. Album je snimljen u travnju 2016. godine u opatijskoj Vill Antoniji, a snimanje i mastering potpisuje Ivan Popeskić, dok je miks i mastering napravio Elvis Stanić.

Kad je Elvis Stanić (gitara i harmonika) okupio krajem prošle godine vrsne poznavatelje glazbene baštine iz svih krajeva Hrvatske, Marka Ramljaka (violina, Dalmacija), Filipa Novosela (tambura, Slavonija), Maaseja Kovačevića (glasovir , Međimurje) te Tončija Grabušića (bubnjevi) iDamjana Grpca (kontrabas) (Istra i Kvarner), preoblikovali su postojeće glazbene paterne i ponudili model za suvremeni iskaz hrvatske glazbene tradicije. Budući da se radi o hrvatskoj reprezentaciji s vodećim glazbenicima ovog idioma, reprezentativnim djelima i mudro osmišljenoj provedbi, ovaj projekt je putokaz za djelovanje kreativnih umjetnika koji djeluju s predznakom "hrvatski", idealan za predstavljanje hrvatske tradicije i umjetnosti u svijetu", napisao je jazz kritičar Davor Hrvoj o ovome albumu.

Orkestru su se na snimanju pridružile i milozvučne članice vokalnog sastava Putokazi koje su svojim glasovima obojile tradicionalnu dalmatinsku skladbu "Ivan Klakar" koja je i prvi singl s albuma. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni