Vije-sti

Dream Theater osvojili Grammy

Dream Theater osvojili Grammy

Prog rock titani Dream Theater osvojili su Grammyja za najbolju metal izvedbu godine za singl “The Alien”, a povodom velike svjetske turneje u Zagreb dolaze u petak 27. svibnja u Malu dvoranu Doma sportova.

Nedavna dodjela nagrada Grammy po prvi put je ovjenčala bend ovim trofejem, a pjesma “The Alien” objavljena je na novom albumu “A View From The Top Of The World”. Na dodjeli je John Petrucci poručio svim fanovima prog-rocka da ostanu vjerni žanru jer je živ i, kaže, dobro je.

Nagrada dolazi ususret velike turneje Top Of The World koja prati izlazak novog albuma. Zagreb će tako ugostiti legende progresivne rock glazbe s njihovom kompletnom produkcijom koja uključuje ozvučenje, rasvjetu i video zidove, pa će fanovi imati priliku uživati i pravom audio-vizualnom spektaklu.

Dream Theater po mnogima su pioniri progresivnog metala, a jedan od najznačajnijih bendova žanra spadaju među veliku trojku bendova koji su zaslužni za njegov razvoj i popularizaciju. Pravi virtuozi poznati su po sjajnim instrumentalizacijama i nezaboravnim live nastupima.

U više od 30 godina karijere, imaju 15 milijuna prodanih albuma, dvije Grammy nominacije i jednu osvojenu. “Images & Words” Rolling Stone je uvrstio na popis 100 najboljih metal albuma, čitatelji su izglasali  “Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory” kao najbolji prog rock album svih vremena, a časopis Classic Rock ga je uvrstio među najbolje konceptualne. Bend je na Billboardovoj ljestvici 200 najboljih s albumom “Black Clouds & Silver Linings”, a upisan je i u Long Island Music Hall of Fame.

Album “A View From The Top Of The World” petnaesto je izdanje benda na kojem istražuje granice, ali i ostaje vjeran zvuku koji im je donio milijune fanova po svijetu. Producirao ga je gitarist i osnivač benda John Petrucci, jedan od naznačajnijih i najinovativnijih heavy metal gitarista današnjice.

Kao predizvođač nastupit će kanadski prog metal pjevač i gitarist Devin Townsend. Kroz tri desetljeća karijere upisan je kao legenda metal scene, bilježi suradnje sa Steveom Vaijem, a nastupa s bendovima Strapping Young Lad, The Devin Townsend Band tj. Project. Na solo albumima, koje karakterizira miješanje hard rocka i prog metala, ali i ambijentalne i new-age glazbe, pojavljivale su se mnogobrojne postave, a stil glazbene produkcije uspoređivan je s onima Phila Spectora i Franka Zappe. Izvedba koja seže i do opernih vokala i raznolik stil ukorijenjen u heavy metalu čine različite aspekte Townsendova djelovanja, što se može i čuti na aktualnom albumu “Empath”.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni