Vije-sti

Čuveni američki izdavač objavljuje novi album grupe EYOT

Čuveni američki izdavač objavljuje novi album grupe EYOT

Navikli smo da svakim sljedećim izdanjem glazbeni sastav EYOT iz Niša pomjera granice i žanrova i produkcije, ali sada su sve digli na višu razinu. Poznati su svi detalji svjetske premijere njihovog petog i najambicioznijeg studijskog albuma do danas, kao i datum objavljivanja novog singla.

Album pod nazivom "557799" objavljuje prestižna američka nezavisna izdavačka kuća Ropedope iz  New Jerseya, a datum izlaska je 23. listopad. Albumu će prethoditi singl "Heartbeat" koji će biti predstavljen 19. kolovoza. Album "557799" snimljen je i masteriziran tijekom studenoga 2019. godine u dva kultna glazbena studija u Engleskoj: "Real World" Petera Gabriela i "Abbey Road". Fascinantni omot za novi album napravio je kultni umetnik iz Londona, Alban Lou.

Ovim ugovorom ostvarili smo dugogodišnji cilj. Zbog situacije u kojoj se svi nalazimo nemamo velika očekivanja u smislu koncertne aktivnosti, pa ćemo se fokusirati na promociju albuma, dok se ne stvore uvjeti za putovanja i nastupe. Ropeadope skoro svake godine ima osvajača nagrade Grammy, a ove godine ćemo i mi biti u konkurenciji. SnarkyPuppy, Christian Scott, Nate Smith i mnoge poznate kolege su bile ili trenutno jesu pod njihovim okriljem. Pored nas, tu je od ranije i naš Dimitrije Vasiljević i to je veliki uspeh za našu jazz sceni -  poručuje Dejan Iljić, líder grupe EYOT.

Podsjećamo da je ovaj niški bend postigao ono najteže u glazbi: došao je do svog zvuku, koji je prepoznatljiv svugdje u svijetu. Negde između rocka i jazza, klasične i ambijentalne glazbe, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

EYOT karijera spade u izuzetne priče za bilo koje vrijeme i za bilo koji dio svijeta. Objavili su do sada četiri albuma - sve za inozemne izdavačke kuće - i nastupili u više od 20 zemalja diljem svijeta, što je veliko dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira jazz. Sjajno prihvaćeni od publike i glazbene kritike gdje god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih europskih instrumentalnih bendova u poslednjem desetljeću. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušateljavodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.
 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni