Vije-sti

Croatia Records nije vlasnik snimaka Jugotona

Croatia Records nije vlasnik snimaka Jugotona

HGU logoHrvatska glazbena unija jučer se na svojim web stranicama oglasila priopćenjem da je analizom dokumentacije utvrđeno kako Croatia Records nije vlasnik snimaka Jugotona nastalih prije 1993. godine.

Ovim putem Vam, uz dopuštenje HGU, prenosimo navedeno priopćenje.

"Poštovani članovi Hrvatske glazbene unije,

analizom dokumentacije vezane uz pretvorbu i privatizaciju Jugotona iz 1993. i 1994. godine, kao i analizom revizije pretvorbe i privatizacije iste tvrtke iz 2003. godine, nedvojbeno je utvrđeno da u postupku pretvorbe Jugotona nije uopće procijenjena vrijednost snimaka, odnosno tzv. mastera iz Jugotonove arhive.

Slijedom toga taj dio vlasništva Jugotona nikada nije privatiziran, što znači da CROATIA RECORDS NIJE VLASNIK SNIMAKA NASTALIH PRIJE 1993. godine.

Sukladno pozitivnim zakonskim propisima, te su snimke vlasništvo Republike Hrvatske.

Posve je nejasno temeljem čega je CR u međuvremenu, tijekom svih ovih godina, uopće objavljivao te snimke. Naime, u dokumentaciji ne postoji nikakav ugovor iz kojeg bi bilo vidljivo pod kojim uvjetima i temeljem čega je Republika Hrvatska prepustila CR-u da tržišno eksploatira te snimke.

Od 2000. godine CR preko ZAPRAF-a naplaćuje naknade za navedene snimke i prava proizvođača fonograma – to su milijuni kuna koji su završili kod privatnih vlasnika CR-a, na osnovi korištenja državne imovine, čime se financirao daljni razvoj tvrtke.

Ono što je ključno za naše članove koji su nekad davno objavljivali za Jugoton, ali i za CR sve dok nije privatiziran, pitanje je tada potpisanih ugovora, koji su velikom većinom bili izrazito nepovoljni za izvođače. Mnogi ugovori iz tog vremena bili su postavljeni na način da je Jugoton avansirao izvođačima troškove snimanja, a onda su se ti troškovi pokrivali povratom od izvođačkih prava, što de facto znači da su sami izvođači vlasnici snimaka, odnosno proizvođači fonograma.

Utoliko bi bilo ključno u što kraćem vremenu revidirati sve te ugovore kako bi se rasčistilo vlasništvo, odnosno pravo upravljanja tim snimkama.

U situaciji kada su vlasnici prava na snimkama autori, izvođači i Republika Hrvatska, smatramo da bi bilo logično da se uspostavi potpuno novi model upravljanja tim pravima. Također, HDS i HGU, odnosno ZAMP i HUZIP,  u izravnim razgovorima s ovlaštenim predstavnicima države (Državnom agencijom za upravljanje državnom imovinom) trebali bi naći najbolji mogući način za daljnju komercijalnu eksploataciju tih snimaka, od koje će sve tri strane imati puno više koristi nego do sad.

Redovno ćemo vas informirati o daljnjem razvoju situacije.      S poštovanjem, Glavni odbor Hrvatske glazbene unije"

   
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni