Vije-sti

Chansonfest - festival šansone u kazalištu Komedija

Chansonfest - festival šansone u kazalištu Komedija

ss176174939-600dpi14. studenog 2014. u kazalištu “Komedija“ održat će se Chansonfest čiji će program biti u cijelosti posvećen Zagrebačkoj školi šansone i ljudima koji su je stvarali: Retrospektivni program kojim će se pokušati prezentirati dio najvažnijih skladbi koje su obilježile hrvatsku šansonu i formirale pojam “Zagrebačka škola šansone“. Bit će to koncert kojim se izražava poštovanje prema autorima i onima koji su ostvarili kultne interpretacije, riječju hommagepjesnicima, skladateljima, aranžerima i ostalima koji su tijekom pedeset godina stvarali hrvatske šansone.

Nakon 60. Zagrebačkog festivala (2013.), a prije sedamdesete obljetnice svog osnutka (2015.), Hrvatsko društvo skladatelja obilježit će još jedan značajni jubilej hrvatske glazbe: pedesetu obljetnicu Zagrebačke škole šansone.

Ove se godine navršava 50 godina od “Večeri šansona“ koju je organizirala skupina glazbenika, književnika, dramskih umjetnika i raznih drugih ljubitelja šansone koji su se okupili u neformalnu grupu pod nazivom “Studio 64“. Taj legendarni koncert označio je početak jednog novog glazbenog pokreta koji je kasnije nazvan Zagrebačkom školom šansone.

Bio je to logičan potez mladih ljudi koji su time otvorili prostor za vlastiti stvaralački izraz, i to s dalekosežnim posljedicama na zabavnu glazbu u Hrvatskoj čije tragove nalazimo još i danas. Možda je upravo njime ostvaren onaj odlučujući korak kojim se začeo autohtoni izraz u hrvatskoj popularnoj glazbi, paralelan s njenim zapadnim uzorima; izraz koji će se narednih četvrt stoljeća zrcaliti u urbanoj glazbi jugoslavenskih gradova u kojima će dominirati upravo hrvatska glazba i glazbenici.

Chansonfest je prirodno okruženje za obilježavanje ovako značajne obljetnice, a svoje je programe  od 1998. godine do sada ponudio glazbenoj javnosti već sedamnaest puta.

[caption id="attachment_4866" align="aligncenter" width="547"]Chansonfest-2014-BEZ-domjenka-03 Popis izvođača na Chansonfestu 2014[/caption]  
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni