Vije-sti

Bostonski Pile za kraj svibnja u Močvari.

Bostonski Pile za kraj svibnja u Močvari.

Pile su nastali još davne 2007. u Bostonu, kad je izvjesni Rick Maguire počeo sebi za dušu svirati kod kuće. Dvije godine kasnije, Pile je prerastao u pravi, da ne kažemo punokrvni bend, a otada su snimili šest albuma i odsvirali preko 600 (!) koncerata diljem planeta. U utorak, 30. svibnja nastupiti će i u zagrebačkoj Močvari, a uz njih će nastupiti i domaći Rusti.

Kako to zvuči, pitate se? Pa, teško je reći - ovi momci ne drže do uvriježenih normi i žanrovskih odrednica te nikada nisu dvaput snimili isti album. Stoga, na njihovih je šest albuma moguće čuti štošta, od bučnih noise rock zakucavanja, preko tihih i sjetnih numera na granici slowcorea do akustičnog instrumentala naslovljenog sa "Fuck The Police". Štoviše, na posljednjem albumu, ovogodišnjem "A Hairshirt of Purpose" su otišli korak dalje te uveli violine, klavire, bendžo i ine pripadnike nestandardnog rock instrumentarija. No, ne dajte da vas to uplaši, album je nešto smireniji ali i dalje sjajan, s čime se slažu i relevantni glazbeni mediji poput Pitchforka, A. V. Cluba i Exclaima.

Inače, momci su posljednja tri albuma objavili za prilično ugledni Exploding in Sound Records, dom bendovima poput Speedy Ortiz, Big Ups, Stove i njima sličnim, što je samo po sebi sjajna preporuka, a kad još dodamo da su Pile često opisivani kao "najdraži bend vašeg najdražeg benda", dvojbe nema - ako posjedujete uši i volite nezavisni rock, velike su šanse da će vas ovaj koncert oboriti s nogu i završiti u vaših ovogodišnjih top 5!

Mladi kutinski trio Rusti svira bučan pop/post punk i to radi prilično dobro! Dosad izdali jedan EP i nazvali ga "Brana", a nakon pauze uzrokovane kadrovskim promjenama, na scenu se vraćaju s novim bubnjarem, opremljeni novim hitovima i spremni za nove radne pobjede!

Koncert starta u 22 sata, a upad iznosi 35 kn.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni