Vije-sti

Berlinska filharmonija stiže u Lisinski!

Berlinska filharmonija stiže u Lisinski!

Svjetski prvaci glazbene umjetnosti, jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe, vraća se nakon 80-ak godina!

Svirali su u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Lovre pl. Matačića i Hansa Knappertsbuscha, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.
 
Jedan od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje – Berlinska filharmonija - gostuje u Lisinskom 19. veljače 2022. u godini proslave 140. godišnjice postojanja tog planetarno poznatog orkestra.
 
Berlinska filharmonija međunarodni je ugled stekla još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera.
Neka od drugih velikih dirigentskih imena koja su vodila orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama te dirigentske velikane kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle. 
 
Na mjesto umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Berlinske filharmonije 2015. godine izabran je Kirill Petrenko, koji će ravnati orkestrom na ovom senzacionalnom slavlju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni