Vije-sti

Audio kazete uzvraćaju udarac

Audio kazete uzvraćaju udarac

Prošle godine zabilježen je veliki skok u prodaji ovog retro medija.

Audio kazete su medij na čiji povratak se prije nekoliko godina vjerojatno ne bi kladili, no od 2016. godine polako, ali sigurno njihova prodaja raste. Veliki povratak u ovom desetljeću prvo su doživjela vinilna izdanja, a prema brojkama prodaje, čini se da su na red stigle i audio kazete čija proizvodnja je i znatno jeftinija od proizvodnje vinila. Iako živimo u digitalnom dobu uz pametne i najpametnije mobitele te razno razne gadgete; hodanje s walkmanom, premotavanje, presnimavanje i nasnimavanje uskoro bi moglo ponovno postati svakodnevica.

Iza svega naravno stoji marketinška mašinerija koja je savršeno upakirala nostalgiju, a onima koji su premladi da bi se uopće sjećali kazeta, predstavila kao novi “it” trend. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine je prema podacima koje donosi Official Charts Company, prodaja audio kazeta dosegla brojku od 50 000 prodanih primjeraka, što je porast od čak 125.3 % u odnosu na 2017. godinu.

Izvođač s najvećim brojem prodanih kazeta je britanski bend The 1975 s albumom “A Brief Inquiry Into Online Relationships” s čak 7523 prodana primjerka, od kojih je 1247 prodano u prvom tjednu što je ujedno i najbrže prodana audio kazeta od 2002. godine. Uspješan je bio i album “Golden” Kylie Minogue sa 6262 prodanih primjeraka i Prodigyjev “No Tourists” s 2148 prodane kazete.

Jesu li audio kazete na putu dožive potpuni povratak i ili su samo privremeni gosti u digitalnom 21. stoljeću pokazat će trendovi u slejdećih nekoliko godina.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja