Vije-sti

Antitodor predgrupa Šanku

Antitodor predgrupa Šanku

Antitodor, puležanski punk rock heroji, nastupit će kao gosti grupe Šank?! na njihovom koncertu u Velikom pogonu Tvornice kulture 13. svibnja.

Grupa Antitodor je nastala 1996., a osnivači su pjevač Zoran Todorović - Todor, bubnjar Aleksandar Bijažić i basist Kristian Bijažić - Picek. Odmah po osnutku, grupa je snimila dva demo izdanja na kojima su se našle pjesme "Anarhija u mome gradu", "Gubitnik", "Više ne trebam te" i "Patike".

Album prvijenac "Gubitnik" objavljen je 1999. za nezavisnu etiketu Monte Paradiso. Uslijedili su brojni koncerti, promjene u postavi, a 2004. i drugi album "Ne bojim se" u vlastitom izdanju. Među mnogobrojnim koncertima i festivalima treba izdvojiti nastupe Antitodora kao predgrupe velikanima punka poput britanskih G.B.H., Aurora iz Mađarske, američkim legendama Misfits i američkim Battalion of Saints, a dijelili su pozornicu i s Anti Nowhere League i Toy Dolls. 2010. uslijedio je i treći album "Punker" s 13 pjesama objavljenih u vlastitoj nakladi.

Nakon dvogodišnje kreativne i koncertne pauze, grupa Antitodor ponovo se vraća u novoj postavi koju čine Todor - vokal, gitaristi Ivan Jović - Joca i Dino Krivičić, basist Dorian Matošević - Dodo, te bubnjar Andrija Tomić. Trenutno su fokusirani na stvaranje i snimanje novih pjesama, te izlazak novog albuma koji bi svjetlo dana trebao ugledati tijekom ove godine.

Članovi benda Šank?! dio su zagrebačke underground punk/oi!/hardcore scene, a na pozornici su prisutni preko 10 godina u različitim sastavima kao što su Spierdalaj, No More Idols, Dolibasija, Stronghold, Flegma ili Stribog. Svoje iskustvo i znanje odlučili su pretočiti u vlastiti zvuk koji je danas poznat kao jedinstvena mješavina rocka, punka, metala, Oi! te ska ritmova.

Šank!? je nastao u lipnju 2010., a u nepunih šest godina postojanja je diljem cijele regije postao poznato underground ime. Moćni i društveno angažirani tekstovi i energični nastupi čine ga jednim od najboljih live bendova u Hrvatskoj dok njihov punk rock radi promjene, osvješćuje publiku, a žestoke i melodične stvari pokazale su se kao dobitna kombinacija.

Prvi album pod nazivom "Grad je naš" objavljuju na internetu 2010. godine kao besplatno izdanje. Nakon uspješne godine koja uključuje i nastup sa slavnim Cock Sparrerima i na DOF festivalu, te po mnogim klubovima diljem Hrvatske, 2011. izdan je album "Priče noćnih tramvaja". Šank?! je 2012. nastupio kao predgrupa legendarnim irish punk veteranima Dropkick Murphy’s, a nakon toga nastupa po cijeloj Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, BiH te Sloveniji. U to vrijeme snimljena je pjesma "Zagreb gori" koja postaje svojevrsna himna u Zagrebu, a sve se dogodilo ususret dva rasprodana koncerta u rujnu 2012. u Malom pogonu Tvornice. Taj koncert prati i objavljen  live DVD album.  Treći album "Treća runda" izašao je 2013., prema časopisu Rolling Stone svrstan na ljestvicu top 10 regionalnih albuma te godine.

Snagu i jaku fan bazu Šank?! je dokazao na koncertu Brkova u Domu sportova u ožujku 2015. Te godine izašao je četvrti album "Naša stvar", a promocija je održana u Tvornici kulture na najvećem samostalnom koncertu. Album se našao među najboljim regionalnim albumima 2015. godine, te je ponovo pokazao da je bend žestok, britak i beskompromisan.

U dosadašnjoj karijeri Šank?! je stvorio sada već nezaboravne himne poput "Grad je naš" ili "Zagreb gori", "Sve za kraj", "Na šank" ili "Naša stvar", a svaki koncert je obilježila izuzetna količina energije i euforije koja se osjeti na nastupima uživo. Ususret koncertu u Zagrebu bend će posjetiti Split, Novi Sad i Beograd na regionalnoj turneji. Zagrebački koncert bit će kraj turneje i još jedna prilika uživo potrošiti grla uz njihovu punk rock kombinaciju. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni