Specijal

ZEZ Festival – eksperimentalno glazbeno putovanje koje ne prestaje rasti

ZEZ Festival – eksperimentalno glazbeno putovanje koje ne prestaje rasti

Zavod za eksperimentalni zvuk krije se iza kratice ZEZ koja već nekoliko godina u KSET dovodi zanimljiva imena glazbene scene koja zagrebačka publika nema priliku vidjeti u standardnim programima koncertne ponude.

Zanimljiv koncept nekada je označavao pojedinačne koncerte, a od prošle je godine dobio formu festivala. Pod krilaticom "Slušaj drugačije!" ZEZ će se ove godine održati od 10. do 14. travnja u KSET-u te ugostiti mnogobrojne umjetnike koji se ne boje zaigrati vlastitim zvukom.

foto: ZEZ, credit: Fotosekcija KSET-a

Od 2013. podupiru eksperimentiranje zvukom kao medijem, a prvi koji je hrabro istupio na pozornicu KSET-a bio je Colin Stetson i to 14. listopada 2013. Radi se o jednom od najcjenjenijih saksofonista našeg vremena, koji je pozornicu dijelio s velikanima kao Bon Iver, Feist, Tom Waits i The National. S njim je nastupila violinistica Sarah Neufeld koja redovito surađuje s Arcade Fire, Belle Orchestra i The Luyas. Predstavili su album "Never Were the Way She Was" te uspješno otvorili niz uspješnih večeri koje su iz kocerta u koncert privlačili sve veći broj publike.

foto: ZEZ, credit: Fotosekcija KSET-a

Bendovi kao The Kadinsky Effect ili Zu nekoliko su se puta vraćali u Zagreb te iz sezone u sezonu rasli u očima domaćih ljubitelja glazbene umjetnosti. Projekt su prepoznali i podržali mnogi suradnici iz glazbene industrije te kulturnih institucija, a vrlo je važno istaknuti i suradnju s Žednim uhom u suradnji s kojima su organizirani koncerti East Rodeo Septet, Lean Left i Főllakzoid, psihodelični čileanski trio koi je publiku poveo duboko u šamanski trans svojeg sinestetskog svemirskog rocka na tragu elektronske mantričke repetitivnosti. Na ZEZ-u su nastupili 9. lipnja 2017. Iste je sezone gostovala i zanimljiva showcase turneja Japanese New Music Festival koja je okupila tri ikone japanske avangarde i psihodelije - Tatsuya Yoshida, Makoto Kawabata i Atsushi Tsuyama pokazali su kako zvuči dalekoistočno eksperimentiranje sa zvukom.

foto: ZEZ, credit: Fotosekcija KSET-a

Prvi puta u festivalskom obliku ZEZ je profunkcionirao prošle godine te ugostio grupu Ex Eye, ranije spomenutog saksofonista Colina Stetsona koji je otvorio festival. The Kandinsky Effect predstavili su album "Pax 6" dok su domaće snage branili dva člana grupe Seven That Spells i Jastreb u sklopu projekta "The Magical Wow Band".

Izdanje pred nama ugostit će noise rap silu IC3PEAK, provokativni duo iz Moskve koji je postao međunarodni simbol politički progresivne mladeži istočne Europe koji sukobljava pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteči ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritativnog režima, posebice u kontekstu vladine anti-gay propagance.

Na listi je i Lucrecia Dalt, kolumbijska glazbenica, producentica i sound umjetnica s adresom u Berlinu. Na ZEZ Festivalu nastupit će, među ostalim, s live izvedbom eteričnog albuma "Anticlines". 

Stiže i free jazz duo Brötzmann/Leigh, koji istražuju free jazz i improvizaciju dovodeći potencijal svojih instrumenata do krajnjih granica. Brötzmann predstavlja jednu od najvažnijih figura europskog free jazza još od 1960ih dok Leigh vuče svoj ekscentrični pedal steel zvuk iz West Virginie i Texasa. Njihova energična glazbena razmjena munjevite improvizacije stvara suludi blues za svijet buke i kaosa u kojem živimo.

Kompleksni opisi za još kompeksnije eksperimente - samo su neki od glazbenika koji će ugostiti  ZEZ festival u KSET-u od 10. do 14. travnja.