Specijal

Ville Valo i The Rasmus ponovno na globalnoj sceni - proljetno buđenje finske rock i metal glazbe

Ville Valo i The Rasmus ponovno na globalnoj sceni - proljetno buđenje finske rock i metal glazbe

Grupa Lordi je 2006. dovela Eurosong u Helsinki, na samom vrhuncu svjetske popularnosti finske metal scene. Ako se vratimo petnaestak godina unatrag, oni koji su bili prisutni, znaju da bi se ovaj fenomen vrlo lako mogao povezati s fenomenom današnje K-pop scene.

Doduše, u nešto manjim razmjerima, no opet s veoma značajnim utjecajem na publiku diljem svijeta koja je preko glazbe omiljenih bendova upijala mnogobrojne segmente, kako finske, tako i ostatka skandinavske kulture. Jer, tada je žestok i mračan zvuk skandinavskih hladnih noći bio na cijeni. 

Desetljeće kasnije, očekivano, scena je nekako utihnula, mladih bendova koji njeguju ovaj žanr je u globalnom deficitu, dok stari velikani žive samo u nostalgičnim sjećanjima zaljubljenih tinejdžerki, danas zrelih žena s nekim novim životima.

No, proljeće 2022. moglo bi razveseliti mnoge te potencijalno ponovno udahnuti život ovoj, danas već i pomalo zaboravljenoj sceni. 

Priča, iznenađujuće ili ne, kreće s Eurosongom 2021. kada je finsku predstavljao bend Blind Channel, službeno žanrovski okarakteriziran kao “post-hardcore” ili, kako navodno sami za sebe kažu “violent-pop”. Dobili su značajnu količinu pažnje, čak je moguće pronaći i hrvatske fan klubove njima u čast dok su u međuvremenu postali tražena roba na festivalskom tržištu. Njihov je nastup najavljen i na nadolazećem izdanju Exit Festivala. Nešto žešći, siroviji i mračniji od pobjednika, grupe Maneskin, svijetu su predstavili upravo ono za čime je žudio desetljeće ranije, melodični metal lako pamtljivih melodija koji cilja na široku publiku. 

Na Eurosong ove godine Finci šalju provjerene velikane koji su svoj glazbeni put započeli davne 1994. godine. The Ramsus. Predvodi ih pjevač Lauri Ylönen, jedan od ključnih muških figura za kojem su svojevremeno ludjele djevojke diljem svijeta. Svijet su osvojili hitom “In The Shadows”, zbog kojeg ih mnogi proglašavaju “čudom jednog hita”, što u jednu ruku u mainstream kulturi jesu, no u drugu, zasigurno nisu. Punili su klubove diljem svijeta, onda nekako prividno nestali sa scene. No, samo prividno, budući da su cijelo vrijeme bili relativno aktivni, no samo na lokalnoj razini. 2012. su također pokušali doći do velikog blještavila pozornice Eurosonga, no nisu uspjeli u naumu. U Torino dolaze s pjesmom “Jezebel” koja lako pamtljivim refrenom ima hitoidni potencijal, kao i ponovnu mogućnost za plasman ovog benda na svjetsku scenu. Pjesma donosi određenu svježinu unutar standardnih i prepoznatljivih okvira te je kao takva dobar iskorak u ponovno oživljavanje davno izgubljenog posebnog melankoličnog pop-metal zvuka. 

Pandemijske 2020. ultimativna ikona finske metal scene, Ville Valo, napokon je ponovno objavio materijal na engleskom jeziku. “Gothica Fennica vol. 1”, njegov petnaestominutni EP nije postigao veliki uspjeh, premda na Spotifyju bilježi relativno dobre brojke, no za jednu globalnu ikonu poput Vala, ovo je uistinu neprimjetno.

No, prije nekoliko dana isti gospodin VV, na službenom YouTube kanalu “Heartagram” objavio je spot za novu pjesmu “Loveletting” koja napokon ima sve dugoiščekivane komponente te je, sukladno tome, prilično dobro prošla kod digitalne publike (koja je uopće do sada i saznala da je ovo djelo objavljeno, budući da smo u posljednjih nekoliko godina prepušteni (ne)milosti YouTube algoritma). VV je također najavio i svjetsku turneju “Neon Noir” zanimljivim videom u kojem sjedi u kinu i na velikom platnu gleda isječke svojih najvećih hitova. Što je i tko je sve VV (osim Ville Vala, naravno) saznat ćemo, očito, uskoro, no do tada ćemo svakako pomnije početi pratiti svaki korak ovog omiljenog melankoličnog frajera s razmazanim eyelinerom i crnim starkama kao zaštitnim znakom. Je li ostario? Pa, i ne djeluje baš, kao ni Lauri Ylonen. 

Tko zna, možda ih ponovno vidimo i čujemo zajedno u nekom metahitu kao što je bila pjesma "Bitersweet".

U ostalim novostima, svoje su novo djelo predstavili i goth rockeri The 69 Eyes, pjesmu “Drive” koja je izvrsna mješavina svih faza njihovog bogatog opusa. 

Nightwish, je, naravno, očekivana konstanta koja nimalo nije svih ovih godina izgubila na popularnosti čija se nekoliko puta odgađana arenska turneja ove godine s velikim nestrpljenjem iščekuje diljem svijeta, baš kao i ona grupe Apocalyptica.

Kada se ovo poveže s činjenicom da je Y2K opet in, kao i pop-punk zvuk tog razdoblja na globalnoj razini, moglo bi se predvidjeti da bi pravi instrumenti i poetičnost stihova ponovno mogli dobiti na cijeni. Zato, moje dame, slobodno izvadite korzete i svu crninu iz ormara i pripremite se za novu dozu love metala! Na istoj adresi, u neko novo, digitalno vrijeme - www.heartagram.com