Specijal

Upoznajte članove Cantus ansambla: Martin Draušnik

Upoznajte članove Cantus ansambla: Martin Draušnik

Od samih početaka djelovanja Cantus Ansambla violinist Martin Draušnik gostujući je član, a kasnije stalni član i drugi koncertni majstor ansambla s kojim je, kaže, najživopisnije uspomene doživio na kanadskoj turneji 2014. godine, kada je koncerte ansambla pratila velika snježna oluja, unatoč kojoj se danas prepričavaju samo lijepe zgode s tog putovanja.

Martina, koji je već deset godina i na uglednoj poziciji koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije, njegovi kolege poznaju kao predanog, pedantnog i marljivog glazbenika, muzikalnog interpreta i suradnika koji stremi izvrsnosti te mirnog i duhovitog čovjeka, a on za sebe u šali kaže da je – čudan.

Objašnjenje leži u činjenici da su mu posebno drage komplicirane partiture s kojima se nerijetko susreće u radu Cantus Ansambla, pronalazeći u njima svojevrstan izazov – odsvirati sve ono što je u partituri zapisano. Za sebe čudan, za sve oko sebe majstor – jedan je od najvećih solističkih podviga ostvario upravo s Cantusom, u hrvatskoj praizvedbi zahtjevnog Koncerta za violinu i orkestar Györgyja Ligetija.

Rođen je u Zagrebu 1981, diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Maje Dešpalj-Begović. Školovanje je nastavio, kao stipendist Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Hochschule für Musik u Freiburgu, u klasi Latice Honde Rosenberg. Daljnje usavršavanje uslijedilo je na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu, gdje je završio solistički studij u klasi jednog od najpoznatijih svjetskih violinista, Ingolfa Turbana. 

 

 

Na koncu, svoje obrazovanje proširuje i na violu, koju je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Aleksandra Miloševa. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade i priznanja: u sklopu gudačkog kvarteta Porin osvojio je prvu nagradu Hrvatskog radija – Radio podij, Nagradu Darko Lukić i Nagradu Ivo Vuljević, a kao solist treće mjesto i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig (Gorizia, Italija) te dva puta prve nagrade na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe. U 2010. godini, na 43. Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, osvojio je Nagradu Darko Lukić kao i Nagradu Koncertne Dvorane Vatroslava Lisinskog, a iste godine je za izvedbu Tartinijevog Đavoljeg Trilera nagrađen nagradom Stjepan Šulek.

Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Cappelu Istropolitanu, Ansambl Cantus, Hrvatski komorni orkestar i Zadarski komorni orkestar. Godine 2010. uz Ansambl Cantus, s velikim uspjehom izvodi hrvatsku praizvedbu Violinskog koncerta Györgya Ligetija, a 2013. uz Zagrebačku filharmoniju izvodi Papandopulov Koncert za violinu i violončelo u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču.

Jedan je od osnivača Gudačkog kvarteta Porin, a 2010. godine s pijanistom Danijelom Detonijem i violončelistom Pavlom Zajcevim osniva Zagreb trio. U sklopu trija nastupa na hrvatskim i međunarodnim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Trieste Prima, Varšavske jeseni), a u veljači 2012. održali su i svoju prvu međunarodnu turneju u Kanadi. U istoj godini započeo je uspješnu suradnju s gitaristom Krešimirom Bedekom s kojim redovito nastupa.,

 

 

Nastupi sa različitim orkestrima i ansamblima odveli su ga na turneje po Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Belgiji, Turskoj, Rusiji, Ukrajini, Kanadi i SAD-u gdje je nastupao u dvoranama poput Carnegie Halla, Berlinske filharmonije, Konzerthausa i Musikvereina u Beču, Festspielhausa u Salzburgu te na festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Muzičkog Biennala u Zagrebu, Varšavske jeseni, Osorske glazbene večeri, Trieste Prima.

Za vrijeme studija u Njemačkoj, svirao je u orkestru SWR Sinfonie Orchester Freiburg und Baden-Baden. Odmah nakon završetka studija 2007. polaže audiciju za zamjenika koncertnog majstora u Zagrebačkoj filharmoniji, a 2011. postaje i koncertni majstor tog orkestra. Paralelno s tim, od 2005. koncertni je majstor ansambla I Virtuosi di Paganini pod umjetničkim vodstvom Ingolfa Turbana s kojim redovito nastupa diljem Njemačke i Švicarske. Gostujući je koncertni majstor Zagrebačkih Solista, a povremeno i Ansambla Cantus, Zadarskog komornog orkestra i Varaždinskog komornog orkestra.

Od 2010. godine djeluje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prvo kao asistent, a 2016. postaje docent.

Svira na violini graditelja Fabricea Girardina iz 2000. godine.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni