Specijal

Upoznajte članove Cantus Ansambla: Ana Batinica

photo: Ana Batinica, credit: Matej Grgić

Upoznajte članove Cantus Ansambla: Ana Batinica

Flautistica Ana Batinica najnovija je članica Cantus Ansambla. Ana Batinica magistrirala je 2012. godine u klasi prof. Renate Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kao dobitnica Erasmus stipendije, studirala je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana.

2014. je završila dvogodišnji specijalistički studij s najvećom pohvalom na „Conservatoire de La Musique et de La Danse“ u Strasbourgu u klasi prof. Maria Carolija.

Aktivno se usavršavala i nastupala na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu kod eminentnih flautista poput Emmanuela Pahuda, Andras Adorjana, Andree Lieberknecht, Davidea Formisana, Patrick Galloisa, Philippe Bernolda, Carla Jansa, Gudrun Hinze, Andrea Olive i Jan Ostrya.

Kao komorna glazbenica usavršavala se na Ossiach orkestralnoj akademiji pod vodstvom članova Bečke i Berlinske filharmonije, nakon čega je nastupala i kao članica „PurPur“ orkestra koji je djelovao pod pokroviteljstvom Europske unije.

 

 

Dobitnica je Dekanove nagrade za akad. godinu 2010./2011, prvih nagrada na 4. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale 'Giovani Musicisti' u Trevisu  i 50. Državnom natjecanju učenika i studenata, druge nagrade na flutističkom natjecanju u Golbeyu u Francuskoj 2013.  i stipendije „Premio Ghigi“ na Summer Gubbio Festivalu 2012. 

Kao studentica redovito je sudjelovala u javnim projektima Muzičke akademije prilikom čega je sa cjelokupnim ansamblom dobitnica dvije posebne Rektorove nagrade 2008. i 2010.

2015. je odabrana od strane američke “National Flute Association” za dobitnicu “Myrna Brown International” stipendije prilikom čega je održala solistički recital u Washingtonu.

U 2016. dobitnica je prve nagrade na 5. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika "Papandopulo".

Kao solistica je nastupala uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a,  Simfonijski puhački orkestar OSRH, Cantus ansambl, Zagrebačke soliste i Zagrebački orkestar mladih.

 

 

 

Od komornih koncerata izdvajaju se recitali s pijanisticom Zrinkom Ivančić, a nastupila je i na 53. Hvar Summer Festivalu i Večerima komorne glazbe u Splitu surađujući s američkom čelisticom Wendy Warner.

Održala je nekoliko koncerata sa pijanisticom Elizabetom Adžagom s kojom je nastupila i na tribini mladih umjetnika Vinko Lesić u Splitu za što je dobila i istoimenu nagradu 2015. godine, a posljednje dvije godine aktivno nastupa sa orguljašicom Teom Kulaš, kao i u ansamblu Trio Osor. 

Na Muzičkom biennalu Zagreb 2019. i u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži, zajedno sa violistom Aleksandrom Jakopanecem održala je niz predavanja posvećenih upoznavanju djece sa suvremenom glazbom.

Od 2012. do 2019. djelovala je i sa Zagrebačkim ansamblom flauta s kojim je gostovala diljem Europe i Azije na medjunarodnim flautističkim festivalima (Pariz, Sevilla, Singapur, Slovenija, Beč) i snimila nosač zvuka "Carrousel" sa kompozicijama domaćih autora.

Djeluje kao solo flautistica Zagrebačke filharmonije, a od 2017. stalna je članica i Cantus ansambla.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni