Specijal

Top 8: Pjesme za radničku klasu

Top 8: Pjesme za radničku klasu

Novi Top 8 posvećujemo Prazniku rada te vam donosimo naš izbor 8 pjesama koji pjevaju o radničkoj klasi.

8. Dolly Parton - “Nine to Five”
“They got you where they want you” pjeva Dolly. Lako je prosječnom slušatelju propustiti koliko gorčine i bijesa tekst ove pjesme skriva uz slatki i neodoljiv veseli glas ove svijetski popularne pjevačice. Većina nas zna kako je to svako jutro dizati se na posao, često za premalu plaću i loše uvjete.

It’s a rich man’s game / No matter what they call it / And you spend your life / Puttin’ money in his wallet.”

 

7. Tom Morello “Union Town”
Ne možemo raditi listu koja uključuju neku vrstu ljudskih prava, a da se na njoj ne pojavi Tom Morello. Poznatiji po svojem radu s grupama Rage Against the Machine i Prophets of Rage, iz njegove kolekcije protestnih pjesama ovaj put izdvajamo “Union Town” s albuma “World Wide Rebel Songs”

 

6. Idoli - “Maljčiki”
Vlada Divljan imao je ideju napisati parodiju na socijalistički režim tadašnjeg Sovjetskog Saveza čiji je simbol bio proleter koji se veselo budi ranom zorom da radi u tvornici ili rudniku, a dok je u stvarnosti bio potlačena klasa koja je jedva preživljavala. Tako je nastao drugi singl grupe Idoli. Originalan tekst glasio je: "Kakane zore, bude me iz sna / Kakana jutra, kakan sam i ja", ali kada je trebalo snimiti pjesmu Jugoton je odbio snimiti pa je tekst izmijenjen.

 

5. Woody Guthrie: "Union Burying Ground"
Woody Guthrie jedan je od najbitnijih američkih folk glazbenika. Tijekom svoje bogate glazbene karijere napisao je brojne pjesme koji hvale radničku klasu i pozivaju na borbu protiv nepoštenog sustava, a s obzirom na to da je i sam u mladosti bio migrantski radnik, znao je o čemu priča. Za ovu listu mislimo da najbolje paše njegova pjesma “Union Burying Ground” s albuma “Struggle” koji je napisan u čast svima preminulima u radničkim akcijama početkom 20. stoljeća.

 

4. Hladno Pivo - “Firma”
Najnovija pjesma na ovom unosu oštra je kritika surovoj stvarnosti hrvatske privatizacije nekada velikih tvornica, danas kompletno upropaštenih i zatvorenih. Zanimljivo je da je spot sniman na autentičnim lokacijama, u tvorničkim halama kojima se nekada razlijegala buka strojeva, a danas zjape prazne u iščekivanju da njihovo mjesto zauzmu trgovački centri. „Pjesma je ubrzani tečaj za mlađe, kratki podsjetnik za one malo starije, ali i upozorenje za nadolazeće da ne padaju olako i bez ispaljenog metka na stare fore novog početka“ - izjavio je svojevremeno Kekin o pouci pjesme.

 

3. Dubioza Kolektiv - “Svi u Štrajk”
Kakva bi bila ovo lista o radničkoj klasi da se gore ne nalazi unos od Dubioze Kolektiva, benda čiji je opus građen na socijalnim tematikama prostora bivše Jugoslavije. “Uzimaju, otimaju, Od najniže kaste, / Ništa ne poduzimaš, Puštaš da te gaze” - poručuje Dubioza, a mi se nadamo da će njihove riječi natjerati ljude da promijene situaciju.

 

2. Bruce Springsteen: "Factory"
Teško da će te naći rock glazbenika koji je svojim pjesmama tematski više povezan s radničkom klasom nego što je to Springsteen. Iako mu je katalog prepun brojnih pjesama koje bi mogle ući na ovu listu, “Factory” s albuma “Darkness on the Edge of Town” je naš definitivan izbor.

 

1. John Lenon “Working Class Hero”
“Working Class Hero” pjesma je s prvog Lenonovog post-Beatles albuma - “John Lennon/Plastic Ono Band” i jedna je od autorovih najboljih. Ako postoji jedna himna radničke klase 70’ih, koja je preživjela atest vremena, to je ova. Zato su ju i obradili mnogi drugi izvođači kao što su Green Day, Ozzy Osbourne, Manic Street Preachers…

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."