Specijal

Slušali smo glazbene pokušaje balkanskih YouTubera - valja li to išta?

Slušali smo glazbene pokušaje balkanskih YouTubera - valja li to išta?

Milijunski pregledi, deseci tisuća lajkera, nekoliko hejtera i dislajkova, ali sve u svemu velika euforija i neka nova scena koju prate neki novi klinci, a stvaraju neki stari klinci većinom željni virtualnog bildanja ega, natjecanja u popularnosti i utjecaja na širu društvenu zajednicu. Svakodnevne dogodovštine YouTubera većini publike starije od 18 godina vjerojatno djeluju isprazno i dosadnjikavo (čast iznimkama), no klinci su se toliko zapalili za njihove fore i fazone šira javnost više naprosto više ne može ignorirati njihovo postojanje.

Mnogi od njih požele postati i glazbene zvijezde, stoga često snime pjesmu-dvije, u kojima se obavezno dotiču tematike virtualnoga svijeta. Tko ima više followera, te što sve imaju za poručiti hejterima - zbog virtualne su im popularnosti čak i najveći regionalni festivali poput Exita ustupili nekoliko minuta za nastup. Kako je to prošlo - ne znamo, više su nas zanimali nastupi stvarnih glazbenika, no to je bio i više nego dovoljan poticaj da malo bolje istražimo ovu scenu, saznamo o čemu se tu zapravo radi, imaju li milijunski pregledi smisla te treba li ovoj sceni pružiti šansu u glazbenom svijetu.

Zato vam u nastavku predstavljamo nekoliko regionalnih YouTubera koji ponekad požele postati pravi glazbenici.

 

Baka Prase

Regiju je uzdrmala vijest da je najpopularniji YouTuber Baka Prase od navodne youtubersko-influenserske zarade kupio Porsche. Rolex već odavno navodno ima, a samopromociju je uglazbio u rime pjesme “Poni” koja je u desetak dana prikupila preko dva milijuna pregleda. Pravim imenom Bogdan Ilić možda nije uspio upisati muzičku akademiju, no za razliku od ostalih YouTubera ovaj wannabe reper zapravo posjeduje određeni glazbeni talent stoga njegove izvođačke sposobnosti i nisu toliko loše dok je tematika pjesama u potpunosti prilagođena njegovom virtualnom životu. Hejt za hejtere, ljubav za followere. Ili tako nekako.

 

Joomboos

Hrvati su odlučili YouTubersku glazbenu industriju odvesti na jednu novu, višu razinu kvalitete. 8Rasta9, BQL, Nika Zorjan, LayZ te ostala ekipa okupljena pod imenom Joomboos Band Aid prikuplja milijunske preglede hip hop/pop pjesmama lagane tematike, u kojoj u pravilu demonstriraju da su ništa drugo nego obični nafunjeni tinejdžeri. Dobitna kombinacija, jer svatko prolazi kroz tu fazu odrastanja u kojoj mu baš takve stvari odgovaraju. No, banda još opasnija od Joomboosa je ona koja se krije iza glazbe, tekstova i aranžmana pjesama. Radi se o cijenjenim profesionalcima domaće glazbene scene kao što su Koolade, Fil Tilen, Nenad Ninčević ili Filip Dizdar čija se imena redovito kriju u opisima svih video spotova. No, bez obzira na kvalitetan beat ili poprilično dobro osmišljen tekst, u izvedbi nažalost (ne)kvaliteta mladih virtualnih zvijezda dolazi do izražaja.

 

Marija Žeželj

Ova curka je jedina koja je zapravo koja je istinski kvalitetno pokušala ući u svijet pop glazbe te objavila nekoliko uspješnih singlova u suradnji s diskografskom kućom Universal Music. Broj njenih followera zasigurno je pomogao u povećanju popularnosti pjesama, no ona je jedina YouTuberica za koju je javnost starija od 16 najprije upoznala kao glazbenicu, da bi kasnije saznali da je ona zapravo i uspješna YouTuberica. Jedna od rijetkih na regionalnoj sceni koja uz dobru produkciju pop pjesme, u usporedbi s ostalima u konkurenciji, ima dobar vokal.

 

Vid Juračić

Vjerojatno jedini YouTuber u regiji koji ima zapravo kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Kvart priče serijal je u kojem Vid s raznim gostima obilazi zagrebačke kvartove te ih predstavlja pričom ljudi koji su u njima odrasli. Izuzetno atraktivan, zabavan i edukativan sadržaj za sve generacije, no nakon što su Trešnjevku predstavili Kuku$i i Vidov kanal lansirali među slavne YouTubere, stvari su krenule u novom smjeru. Tako je i on s 2kitice nedavno objavio pjesmu “Ta vibra”. Nakon fantastičnog dosad isporučenog sadržaja, ovo mu možda i nije trebalo. *facepalm*

 

Meca Cazin

Meca je bosanski YouTuber koji dolazi u paketu s rođakom mu Arslanom. I dok su avanture malog Arslana, koji vjerojatno ima kojih četiri-pet godina, slatke i simpatične, Meca često pretjeruje u šaljivosti vlastitih šala, zajedno s prijateljem Omčom, često degutantno i neugodno za gledati. No njegove su pjesme pravo iznenađenje. Na stranu s lošim flowom, korištenjem autotunea i jednostavnom “sad no copyright beat” matricom, ovaj je frajer u tekstove ubacio puno ozbiljnije tematike, što je prilično iznenađujuće.

 

ZAKLJUČAK: Svaka generacija treba imati svoje idole čiju će kvalitetu mnogi osporavati i vjerojatno neće razumijeti njihove fore. Osim prevelikog naglaska na materijalizam, neopterećena zabava jest upravo ono što svaki tinejdžer treba i proživljava na dnevnoj bazi. YouTuberi kao takvi nisu pretjerano kreativni, ali su benigni, imaju dobru i zdravu poruku. Moderni hip hop s mnogo autotunea njihov je jedini trenutni žanr u kojem žele uspjeti, no broj pregleda na video brojevima ne podrazumijeva nažalost i minimalni glazbeni talent. Ovdje se ne traži velika doza intelekta ili isporučene kvalitete, no određena vokalna dotjeranost svakog izvođača bi ipak trebala postojati. Niti uz zanimljiv profesionalni tim, Joombooseri nisu uspjeli stvoriti budući evergreen, a po broju pregleda (premda su to sve poprilično velike cifre) vidno zaostaju za kolegama iz Srbije i Bosne.

Velikoj većini pojava je poprilično egotriperska i lažna, što im ne ide u korist. Oni su i glazbeni kritičari - međusobno si komentiraju glazbene video uratke te od toga naprave senzacionalističku lažnu dramatičnost koja, kao i ostatak njihova sadržaja, postaje poprilično dosadan jednom kada gledatelj dublje zađe u priču i shvati da su svima obrađene teme gotovo identične.

No, moram priznati da me u moru lošeg i isforsiranog sadržaja iznenadio Baka Prase. Dečko je uistinu simpatičan, djeluje iskreno u svojoj gluposti, a i jedini posjeduje glazbeni talent. Očito je s razlogom najjači u regiji. Eto, zapratite ga.

Najkvalitetniji kanal od čitave ekipe zasigurno ima Vid Juračić, no smatram da se njegovi isforsirani glazbeni pokušaji "šaljivog" frajerizma se nikako ne uklapaju u izuzetno inteligentnu YouTube priču. Pa čak ni kao šala.