Specijal

Priča sa svjetske scene: Santa Salut

photo: Santa Salut, credit: YouTube screenshot

Priča sa svjetske scene: Santa Salut

Bez obzira na to jeste li govornik španjolskog jezika ili ne, ova će vas reperica naprosto izuti iz cipela. Santa Salut u svakom versu nosi neopisivu snagu, toliku da će vas natjerati da odjednom preslušate čitav njen opus. I dok je trap trenutno najpopularniji žanr, ona je još uvijek vjerna tradicionalnom hip hop obliku, koji u njenoj interpretaciji zvuči itekako svježe i uvjerljivo.

U svijetu još uvijek vlada deficit ženskih MC-jeva, zato ona hrabro korača scenom te glasno izražava vlastite društveno-političke stavove. Na sceni se prvi put pojavila 2017., a u 2019. je objavila debitantski album "Conversaciones Internas". Prvi se put susrela s hip hopom gledajući spotove Ice Cubea i 50 Centa. Odrastala je okružena hip hop kulturom, a repati je počela sa samo šesnaest godina. Kako je u jednom od intervjua izjavila, svidio joj se koncept freestyle battlea, a istovremeno jako voli pisati, stoga se i sama odlučila okušati u ovom izazovu. Danas, s dvadeset i tri godine, svojim izričajem oduševljava publiku diljem svijeta. 

 

 

Zbog svojih društveno-aktivističkih poruka koje prožimaju stihove privlači mnogo pažnje, no ona sebe ne smatra političkim aktivistom, nego samo glazbenicom koja svoje vrijednosti i misli želi izreći javno. Glazbom se ne služi kao političkim alatom, ali želi potaknuti publiku na kritičko razmišljanje i informiranje o ponekim, za nju, važnim stvarima. Mnogi je nazivaju feministicom, što njoj i nije najdraži izraz, jer, kako kaže, ona se samo bori za jednaka prava i želi osnažiti sve žene u ostvarenju ambicija. Samouvjerenost bazira na ljubavi, nikako ljutnji ili agresiji. Uzore pronalazi u Fridi Khalo, Chaveli Vergas, Agathi Cristie, Lauryn Hill, Elli Fitzgerald ili Queen Latifah. 
Prepune antifašističkih, antikapitalističkih i antirasističkih poruka, njene su pjesme pravi mali uragan koji nitkog ne ostavlja ravnodušnim. 

 

 

Osim glazbe, njena velika ljubav je i nogomet, služi joj kao svojevrstan bijeg od stvarnosti čije su joj nepravde najveća inspiracija u stvaranju pjesama. Milijunski pregledi uz mnogobrojne komentare oduševljenih slušatelja diljem svijeta samo su dio potvrde veličine i potencijala ove glazbenice.

Pandemija ju je nakratko zaustavila osvajanju svijeta, no kada se glazbena industrija ponovno pokrene, za njene će se nastupe zasigurno tražiti ulaznica više. Opasna i beskompromisna - zapratite Santu Salut!