Specijal

Opaki klasičari: Roko Radovan

Opaki klasičari: Roko Radovan

Prošlog je ljeta nastupio rame uz rame jednoj od najvećih svjetskih opernih diva, a on je tenor koji obožava klape, vodi ih nekoliko i član je nekoliko, svira trubu, sklada, a tek je na početku karijere.

Roko Radovan rodom je s Korčule, gdje je započeo glazbeno obrazovanje koje je potom nastavio u Dubrovniku gdje je završio srednju glazbenu školu kao trubač. Trubu je odabrao, kako kaže, jer je to svojevrsna tradicija u njegovom rodnom kraju, točnije u Lumbardi.  Njegov otac je trubač, vodi tamošnju limenu glazbu i folklor. Premda je Rokov prvi odabir bio klarinet, kada je vidio novu trubu, kaže, nije joj mogao odoljeti. Pjevanje mu je tada bilo samo hobi, no nakon što je postao drugi izbor na Muzičkoj akademiji, postala mu je primarna aktivnost. 

Glazbena sudbina donijela mu je formaciju zanimljivog vokala, tehnike i karaktera koji će se zasigurno uskoro provući i kroz ugledne inozemne institucije. Mnogobrojne nagrade potvrda su njegovoj kvaliteti, kao i pozivi da sudjeluje u značajnim glazbenim projektima i nastupi na najprestižnijim domaćim pozornicama. Tako jer prošlog ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio uz Dianu Damrau, jednu od najpoznatijih svjetskih sopranistica. Tu je bio i Simfonijski orkestar HRT-a, predvođen našom živućom legendom, maestrom Ivanom Repušićem, stoga je ekipa uistinu bila iznimna, a uz takve mogu nastupiti samo najbolji. 

Voditelj je višestruko nagrađivanih klapa koje ne samo da formira glazbeno u smislu prepjeva tradicionalnih “hitova” za ovu vokalnu formaciju, već i sam sklada pjesme te je dva puta bio dijelom albuma dobitnika nagrade Porin. Prvu je klapu osnovao u srednjoj školi, a čak tri njegove pjesme kvalificirale su se na prošlogodišnje izdanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Nagrađivan je i za pisanje poezije, a skladao je i polusatni ciklus od 13 pjesama za glas i klavir koji je nazvao “Ko što stare pjesme poje” i izveo ga u sklopu završnog pjevačkog ispita. 

Veton Marevci, Holger Speck, Marc Tardue, Christoph Campestrini samo su dio uglednih imena dirigenata s kojima je surađivao, a na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu podučava ga Martina Gojčeta Silić.

Široko poznavanje glazbene umjetnosti, znatiželja u mnogobrojnim pravcima uz kvalitetnu tehniku svrstavaju Roka Radovana u predvodnike pjevačkih talenata svoje generacije.