Specijal

Opaki klasičari: Ivan Krpan

Opaki klasičari: Ivan Krpan

Rubrika "Opaki klasičari" u 2021. bit će posvećena mladim hrvatskim klasičnim glazbenicima. Ovaj mjesec predstavljamo pijanista Ivana Krpana.

Danas, s dvadeset i četiri godine spreman je osvojiti svijet. Iza njega je bogato iskustvo i nebrojene nagrade među kojima je najveća ona s prestižnog pijanističkog natjecanja „Ferruccio Busoni“ gdje je 2017. zablistao kao najbolji. Radi se o događanju koje svake godine okuplja iznimno talentirane mlade pijaniste iz svih krajeva svijeta u talijanskom gradu Bolzano. Na njemu je 1957. istu titulu dobila legendarna Marta Argerich, a među pobjedničkim imenima našla su se, među ostalim i Bruno Canino, Agustin Anievas, Joaquín Achúcarro, Jerome Rose, Garrick Ohlsson, Alberto Nosè i Wu Muye.

S izvedbom Beethovenovog 5. koncerta za klavir i orkestar u Es-duru ostvario je impresivan rezultat koji mu je otvorio vrata najpoznatijih svjetskih pozornica i donio mogućnost suradnje s renomiranim orkestrima. 

 

 

Muzicirajući je proputovao svijet, a ni u teškoj se 2020. nije zaustavio – publiku je uveseljavao jedinstvenim online koncertima.

Njegov je stil besprijekoran, prava je glazbena čarolija koju stvara s velikom lakoćom. Uz jedinstvenu eleganciju zvuka, slušatelju pruža emotivan doživljaj, iskren i direktan. Tehnički perfekcionizam rezultira čistoćom zvuka koju je moguće susresti samo kod onih najboljih, zbog čega mu se često i dodjeljuje epitet „glazbenog genija“. Izvrsno djeluje i na klavirskim recitalima i u gostovanjima kao solist velikim orkestrima. Svaka njegova izvedba zarađuje dug i gromoglasan aplauz, a onaj koji je je nagrađen nakon nastupa u Lisinskom s Belgijskim nacionalnim orkestrom uspoređivao se s Ivom Pogorelićem. 

 

 

Završio je Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu te potječe iz glazbene obitelji. Otac Anđelko istaknuti je violinist, majka Gordana je muzikologinja, novinarka i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija, stariji brat Martin također svira violinu, a mlađi brat Fran violončelo.  

I prije „Busonija“, Ivana Krpana je hrvatska glazbena scena prepoznala i nagradila. Tako je u 2015. godini proglašen najboljim mladim glazbenikom (nagrada „Ivo Vuljević“), a 2016. nagradila ga je i Zagrebačka filharmonija titulom „Mladog glazbenika godine“. 

Njegovo umijeće možete doživjeti i na snimkama diskografske kuće i streaming servisa Idagio te uživati u izvedbi djela Beethovena, Chopina, Schumanna, Brahmsa i ostalih. Svakako popratite ovog impresivnog mladog glazbenika!

 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report