Specijal

Opaki klasičari: Emilia Rukavina

Opaki klasičari: Emilia Rukavina

Emilia Rukavina mlada je mezzosopranistica iz Rijeke koja osim ljubavi prema glazbi gaji veliku ljubav prema pravu. Paralelni studij solo pjevanja i prava nikako nije lak zadatak, no Emilia vješto pliva u oba područja, dok se sve češće i češće pojavljuje u značajnim ulogama sukladno svojoj boji i specifičnosti glasa.

Glazbeni je put započela sa samo dvanaest godina u Rijeci, a danas u svojem portfelju nosi odlične uloge Dorabelle u operi Cosi fan tutte; Clotilde u operi Norma, Berte u operi Seviljski brijač, Medeje u modernoj operi ReCallas Medea ili Mercedes koju je utjelovila u operi Carmen u pulskoj Areni s ansamblom riječke Opere na festivalu Ljetne klasike. Osim opernih uloga nastupa i na koncertnoj pozornici i gradi oratorijski repertoar od Pergolesija do Rossinija, a nastupila je kao solistica u značajnim projektima na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. 

 

 

Kada je počinjala glazbeni put, nije razmišljala o karijeri, a glazbenu školu upisala je sasvim slučajno, na nagovor jedne profesorice pjevanja. Danas svakom projektu pristupa veoma odgovorno i detaljno, zbog čega redovito zaradi gromoglasan aplauz, a od njene buduće karijere publika ima visoka očekivanja. 

 

 

Vrhunski talent i vještine nagrađene su mnogobrojnim nagradama od čega su najupečatljivije prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanjima HDGPP-a 2017. i 2019., na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski 2018. te specijalna nagrada na natjecanju Mikulaš Schneider-Trnavsky u Slovačkoj 2019. Višestruka je dobitnica rektorove nagrade Zagrebačkog sveučilišta i stipendistica Rotary kluba.
Mnogo truda i vremena ulaže u balansiranje između pravne i glazbene karijere. Zanimljiva kombinacija zanimanja koja ju instantno izdvaja iz mase, daje jedan drugačiji način razmišljanja koji uz vrhunsku pjevačku tehniku i prepoznatljiv karakter otkriva veliki potencijal.