Specijal

Kako je nastala...

Kako je nastala... "Pasta Italiana" (Vojko V, Krešo Bengalka, Tonči Huljić)

Suradnja koja je napravila pomutnju na domaćoj glazbenoj sceni, spojila je na prvi pogled nespojivo. Spot je najpopularniji na YouTubeu i ne silazi s trona, a svatko tko ga je jednom pogledao, sigurno će mu se vraćati više puta dnevno. Zvali smo čovika i saznali kako je nastao ovaj megahit.

 

Pjesmu smo prvo složili ja i Krešo negdje prije godinu dana, trebalo nam je sveukupno 45 minuta za instrumental, tekstove i snimku. Počeli smo od ideje da sempliramo nešto najbizarnije moguće, nešto šta nikome ne bi palo napamet pa smo došli do ideje da uzmemo neku Huljićevu pjesmu. 

Za refren smo ukrali i semplirali dio pjesme "Gamele" od Huljićevog benda Madre Badessa. Dio koji ide "Pasta Italiana" nije bilo toliko jednostavno za narezati i semplirati koliko sam očekivao. U pjesmi sve zvuči regularno, ali se ritam miče na neobičan način, ne znam koji su to točno trikovi u pitanju.

Početna verzija instrumentala je bila dosta mračnija od finalne verzije, promijenio sam je naknadno kad sam shvatio da je vibe pjesme apsolutno glup i veseo.

Poslao sam album Croatia Recordsu, a oni su rekli da moram Huljića pitati za dopuštenje korištenja samplea. Kad sam njemu poslao stvar svidjela mu se, ali me upozorio da je prekratka za standardni radio format od 3:30 i da bi je trebalo produžiti pa sam mu ponudio da i on repa. Snimili smo njegov rap dio kod mene, a njegov džip u kojem je došao je imao više kvadrata od mog studija. S njim su došli i dvoje ljudi, njegov vozač i njegov nosač instrumenta poznatog kao "huljofon", koji su čekali ispred studija cijelo vrijeme dok smo snimali. Sve skupa je bilo malo bizarno, ali zabavno iskustvo.

 

- Vojko V

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni