Specijal

Jazz je kul: Oridano Gypsy Jazz Band

photo: Oridano Gypsy Jazz Band, credit: Doringo Photography

Jazz je kul: Oridano Gypsy Jazz Band

Jeste li za malo gypsy jazza? Pozitivnih vibracija, ugodnog gitarističkog i klarinetističkog zvuka i opuštajućeg guštanja u trenutku? Oridano Gypsy Jazz Band je pravi odabir za vas!

Radi se o jazz/swing bendu iz Zagreba koji je zakoračio u jedanaestu godinu karijere. Svojim su umjetničkim izražajem obogatili domaću glazbenu scenu posebnim zvukom, temeljenom na gypsy jazzu koji je na ovim prostorima prava rijetkost. Osim obrada standarda iz ovog primamljivog žanra, još su zanimljivije skladbe njihovog frontmena i gitarista, Orjena Riđanovića koji je publiku posebno oduševio pjesmom "The Final Act". Moderna skladba u stilu bossa nove s nepogrešivim ugođajem suvremenog gypsy jazza izvrsna je glazbena pozadina svakog trenutka, a neodoljivo podsjeća i na žar argentinskog tanga i djela Astora Piazzolle. 

 

 

U najavi je njihov peti studijski album kojeg su najavili također autorskim djelom "Natural Beauty", uz kojeg ćete, nakon tanga, zaplesati u ritmu valcera. Elegancija u kombinaciji sa sirovom i zrelom emocijom dobitna je kombinacija, dok zvuk klarineta neodoljivo podsjeća na bečku školu čije je nasljeđe danas u svijetu popularizirao Andreas Ottensamer koji bi zasigurno također uživao svirajući ovo djelo na najprestižnijim svjetskim pozornicama. 

Koju god skladbu u njihovoj izvedbi odaberete nećete pogriješiti. Zarazna energija i vrhunska razina muziciranja, nevjerojatan osjećaj za ton koji je mekan, odmjeren i nježan, opet veoma upečatljiv; pravi je užitak za slušatelja. 

 

 

U njihovoj glazbi možete uživati slušajući svaki zvuk koji djeluje toliko pristupačno i opipljivo, a možete i zaplesati. Sigurno hoćete, jer na ovo je nemoguće ostati ravnodušan, bez obzira na to kakvu vrstu glazbe inače preferirate. 

U skladbu "Swing King" upleli su i hrvatsku tradicijsku glazbu, stoga svaki komad ima i svoju zanimljivu priču zbog koje ih je moguće svakim novim slušanjem doživjeti i proživjeti na jedan potpuno drugačiji način. 

Bend djeluje u sastavu: Orjen Riđanović (lead gitara), Aldo Foško (klarinet), Franjo Stojaković (klarinet), Milivoj Majdak (ritam gitara), Hrvoje Sudar (ritam gitara) i Vjekoslav Crljen (kontrabas).

Iza njih su četiri studijska albuma, a u pripremi je i peti s kojeg će svaka pjesma dobiti svoje video uprizorenje. Jer, danas i jazzeri prate svjetske glazbene trendove. Jer, jazz je kul!