Specijal

Jazz je kul: Mak Murtić

Jazz je kul: Mak Murtić

Mak Murtić jedan je od najkreativnijih jazzera s ovih prostora, čija je primarna profesija arhitektura. Nevjerojatno talentiran i uporan, najprije je samostalno stekao znanje o kompoziciji, zatim je upisao jazz akademiju, a danas je poznat kao vrhunski umjetnik koji spaja prošlost i sadašnjost u multi-stilskim projektima koji primaju mnogobrojne riječi hvale.

Danas djeluje na dvije adrese, na zagrebačkoj i londonskoj, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata zasigurno je Mimika orkestar. Sačinjavaju ga glazbenici iz čitavog svijeta, a tradicionalne elemente u glazbi koje koriste nemoguće je ne primijetiti i ostati oduševljen njihovim inovativnim i vještim korištenjem. Ovdje se tradicionalni i suvremeni jazz, progresivni rock, svjetski folklor, suvremena klasika i elektronika isprepliću s drugim umjetničkim formama, tvoreći jedinstvenu fuziju stilova.

Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i live elektronike, ovaj 20-eročlani orkestar izvodi Murtićevu trans-idiomatsku glazbu, koja slušatelje odvodi na pustolovinu, u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, pripovijedajući antropološke, kulturološke i mitološke priče prošlosti i budućnosti.

Ovaj multikulturalni ansambl danas djeluje na internacionalnoj glazbenoj sceni bilježeći nastupe na brojnim etabliranim i svjetski poznatim festivalima. Ansambl, kojeg čine neki od najpriznatijih klasičnih, jazz i progresivnih glazbenika, dosad je objavio četiri albuma (“From Scratch to Structure”, “A Place Glowing a Brilliant Red”, singl “Forgiveness Day”, “Divinities of the Earth and the Waters”) na kojima je zabilježena jedinstvena fuzija neofolka, psihodelije, jazza te orkestralne i elektronske glazbe.

Pored toga, Mak svira i s bendovima kao što su Antenat, Živa Voda, Demoler i Truth≠Tribe (Pravda≠Plemja), a skladbe piše za razne sastave, kampanje, filmove i predstave.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni