Specijal

Jazz je kul: Filip Pavić

Jazz je kul: Filip Pavić

Dobitnik mnogobrojnih glazbenih nagrada i jedan od najperspektivnijih jazz gitarista ovih prostora - Filip Pavić tek je na početku karijere, no svojom tehnikom i talentom oduševljava mnogobrojnu publiku te jazz glazbu približava i onima koji nisu upoznati s čarima ovog zanimljivog žanra.

Također je neiscrpan izvor kreativnosti, a inspiraciju pronalazi u svemu - uz klasičan jazz jako je dobro upoznat i s ostalim glazbenim žanrovima čije komponente vješto spaja te tako kreira prepoznatljiv zvuk i karakter vlastitih djela. 

Njegov instrument je gitara čiji je zvuk odlično usavršio, za što kontinuirano dobiva pohvale, publike, kritike, ali i ostalih profesionalaca ovog instrumenta s kojima često surađuje. 

2019. godine objavio je debitantski album “Terra Incognita”, koji sadrži osam autorskih skladbi te obradu pjesme “Jutros mi je ruža procvjetala” za akustičnu gitaru. Na albumu je gostovao Matija Dedić, a ovo je diskografsko izdanje uvršteno na nekoliko top lista najboljih albuma godine.

Jazz gitaru usavršio je na prestižnom Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a za vrijeme studija surađivao je sa svjetskim poznatim glazbenicima kao što su Jim Rotondi, Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi.

Gitaru je počeo svirati s jedanaest godina, a danas svoje sviračko iskustvo i umijeće prenosi i na nove generacije, kao profesor jazz, pop i rock gitare te jazz harmonije. 

Širina i svestranost otvorila su mu mnoga glazbena vrata, te se svaki njegov budući korak s velikim nestrpljenjem iščekuje.