Specijal

Jazz je kul: Bruna Matić

photo: Bruna Matić, credit: Dinko Doringo

Jazz je kul: Bruna Matić

Zbog nje je jazz više nego kul. Ona je predstavnica jedne potpuno nove generacije jazzera, pomiče granice žanra i svojom kreativnošću i neiscrpnom količinom inspiracije te predanog rada iznenađuje i oduševljava.

Bruna Matić bubnjeve je počela svirati sa samo sedam godina, a danas, sa samo dvadeset i pet godina, jedna je od ponajboljih i najimpresivnijih glazbenica ovog žanra u regiji, ali i šire. 
Njeno glazbeno obrazovanje prati uspješnu formulu koja osigurava kvalitetu - završila je Srednju školu za popularnu i jazz glazbu u klasi prof. Borne Šercara i Adiana Bernobića, nakon čega upisuje studij jazza na Fakultetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu u klasi prof. Howarda Curtisa te kasnije Sveučilište Codarts u Rotterdamu.
Sviračko iskustvo stjecala je na pozornicama surađujući s veoma zanimljivim glazbenicima širokog dijapazona žanrova poput Irene Žilić, HGM A Banda, Lele i Joea Kaplowitza, Zdenke Kovačiček, The Frajli i drugih. 

 


No, njena najveća posebnost su njeni skladateljski projekti u kojima oduševljava razinom inovativnosti, jer, glazbenu umjetnost spaja s vizualnom. Sa svojim sastavom Bruna Matić Quartet 2019. objavila je fantastičan debitantski album ”Two Weeks After Midnight”, a sada je došlo vrijeme za jedan potpuno drugačiji pothvat. 
Za suradnike je odabrala provjerenu ekipu iz Jazz orkestra HRT-a koji će njenu viziju pomoći pretvoriti u realnost. A sve je započelo na jedan neuobičajen način, koji se razlikuje od standardnog stvaralačkog procesa. Bruni se ovaj projekt dulje vrijeme motao po glavi, prije samog pisanja vidjela je i čula cijeli koncert, znala je kako bi sve trebalo izgledati. Doduše, ne u detalje, što je kasnije počelo poprimati oblik kada je priču počela pisati na post-it papiriće i pop principu vremenske crte ih polijepila po zidu svoje sobe. 

 


A za sve je kriva buka. Promet, radovi, svakodnevni život, gradska vreva, reklame, ukratko - kaos, poslužio je kao inspiracija za suitu “N O I S E”. Radi se o uistinu jedinstvenom projektu u kojem će izvedba biti upotpunjena video projekcijom koja prati djelo u realnom vremenu. U dinamično okruženje naglašeno je elektronskom glazbom, stoga je ovo jedinstveni spoj jazza i elektronike koju autorica osobno izuzetno voli jer, kako sama navodi, osjeća se kao da je u potpunosti razumije te joj služi kao nadopuna mogućnosti akustičnog bubnja, njenog primarnog instrumenta. Nakon dvije godine nastajanja i još duljeg prisustva u obliku ideje, sada je napokon došlo vrijeme za premijeru koja će se održati 18. svibnja.

 


Kako biste detaljnije mogli shvatiti njen način izražavanja i cjelokupni kreativni proces, ali i kako izgleda život jednog mladog glazbenika koji marljivo gradi uspješnu karijeru svakako zapratite njen YouTube kanal na kojem se, osim glazbenog stvaralaštva, nalaze i vlogovi, zbog čega je uistinu jedinstvena od svoje generacije u regiji, a sve prema svjetskim standardima. 

Zapratite Brunu jer, jazz je kul!

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report