Specijal

Ferragosto JAM specijal - kako je počelo i dokle je došlo?

Ferragosto JAM specijal - kako je počelo i dokle je došlo?

Prije jedanaest godina, skupina entuzijasta iz Orahovice započela je priču koju će mnoge generacije prepričavati čitav život.

Luda zabava, upoznavanje ekipe iz raznih krajeva Hrvatske, stvaranje novih prijateljstava i ljubavi uobičajena je pojava i jedna od glavnih karakteristika Ferragosto JAM festivala, koji iz godine u godinu dobiva i sve značajniji ugled i što se glazbenog dijela programa tiče. 

Započeo je kao druženje prijatelja uz roštilj i improviziranu pozornicu, a prerastao u jedan od najvećih domaćih festivala. Više od 10 000 ljudi uživalo je na jubilarnom desetom izdanju koji je ugostio i legendarnu obitelj Cavalera. 

Prije jedanaest godina koncerti nisu bili dokumentirani i postavljeni na internetske kanale u jednakoj mjeri kao danas, no drugo je izdanje Ferragosto JAM-a najavljen kao hip hop piknik. Sett i 3ki Stil tada još uvijek nisu nastupili kao Krankšvester, a na domaćoj je glazbenoj sceni svoje mjesto još uvijek tražio i tada perspektivni RHS Coolektiv. 

 

Treći Ferragosto postao je Rap&Rock piknik, a najavljen je na nekoliko kreativnih načina.

 


Među repere širokih hlača, Kandžiju i Gole žene, nekoliko krua; ugurali su se i Grupa tvog života, Gužva u Šesnaestercu te Belfast Food. 

 


Tehnologija je polako napredovala, kao i sam festival, a atmosfera četevrtog izdanja zabilježena je u nešto boljoj kvaliteti. Svirali i Dubioza i S.A.R.S.

 


 

Na petom je izdanju postalo jasno da je Ferragosto prerastao u ozbiljan domaći glazbeni festival, prepoznatljivog karaktera kojeg obožava i publika i izvođači koji mu se s velikim osmijehom na licu svake godine rado vraćaju.

 
dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report