Specijal

Felice Bryant (1925.-2003.)

Felice Bryant (1925.-2003.)

[caption id="attachment_3079" align="aligncenter" width="405"]Felice Bryant Felice Bryant[/caption]

Felice Bryant, rođena 7. kolovoza 1925. u Milwaukeeju u SAD-u, uz svoga je supruga Boudleauxa Bryanta zaslužna za neke od ponajvećih hitova country-rock dua Everly Brothers kao što su „Bye Bye Love“, „Wake Up Little Susie“, „All I Have To Do Is Dream“ i „Love Hurts“ koji je nekima vjerojatno još poznatiji u verziji hard rock banda Nazareth.

Tijekom svoje karijere je, uz svog supruga, napisala pjesme koje su izvodili mnogi poznati glazbenici poput Boba Dylana, Tonyja Bennetta, Deana Martina, Elvisa Costella, The Grateful Dead, Buddyja Hollyja, Roya Orbisona, itd.

[caption id="attachment_3077" align="alignleft" width="300"]Felice i Boudleaux Bryant Felice i Boudleaux Bryant[/caption]

Zanimljiva je i poveznica supružnika Bryant s još jednim megahitom. Naime, Boudleaux Bryant imao je svojedobno tajnicu koja se zvala Bobby McKee čije su ime iskoristili Fred Foster i Kris Kristofferson u kreiranju pjesme „Me And Bobby McGee“.

Pjesma „All I Have To Do Is Dream“ je autobiografska, a za nju se veže priča da je Felice kao osmogodišnja djevojčica sanjala svog, kako se kasnije ispostavilo, budućeg supruga i odmah ga prepoznala desetak godina kasnije kada ga je srela u hotelu u Milwaukeeju gdje je kao violinist nastupao s jednim orkestrom.

Felice i Boudleaux Bryant tijekom svoje karijere osvojili su 59 nagrada BMI-a, te su uvršteni u Nashville Songwriters Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame, Country Music Hall of Fame i Rockabilly Hall of Fame. Procjenjuje se da su do kraja 1980-ih, kada je Boudleaux preminuo, napisali oko 3000 pjesama koje su se prodale u preko 300 milijuna primjeraka diljem svijeta.

http://www.youtube.com/watch?v=lTYe9eDqxe8 Tekst: Ana Hotko
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni