Specijal

Domaća zadaća (47): Muha, Target, Grše i drugi

Domaća zadaća (47): Muha, Target, Grše i drugi

Izrazito smo ponosni na strukutru našeg ovotjednog izbora. Sasvim prirodno podijeljena u dva dijela, Domaća zadaća donosi ravnotežu old school i suvremenog pristupa hip hopu, soulful atmosferu house glazbe i plesni pop. Nudi trip hop atmosferu, profinjeni art pop i istraživački pohod avangarde. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Target - 'Kako spada'

Morate biti nekako ponosni kada shvatite da pionir rapanja na domaćem jeziku i danas zvuči svježe i poticajno. Pjesma 'Kako spada' ima groove old schoola i govori o promjenama kroz koje je hip hop kultura u Hrvatskoj prolazila od devedesetih naovamo. Od početnog zanosa jednih i skepse drugih do aktualne popularnosti domaćih trapera kojima samo domaći mainstream mediji i naša tradicionalna radijska industrija ne priznaju atraktivnost i, o da, dohodovnost. Target je život posvetio rimama i ta iskrenost kojom isijava naprosto fascinira, a 'Kako spada' tu vjernost rapu (za razliku od repa, molim) naglašava. S druge strane, aktualni singl člana grupe Tram 11 pokazuje i jasnu razliku izražajnih sredstava koje će koristiti stara garda i reperi generacije Z: trebe, škvadre i brije naprosto pripadaju drugom dobu. Danas vladaju kuje i lajf-stajl. U tu razliku se sasvim lijepo možete uvjeriti na našoj ovotjednoj playlisti gdje smo, rame uz rame, aranžirali Targeta i Gršu. Jesu li oba pristupa nadahnuta? Apsolutno. Asfalt je naprosto beskrajno velik i prostoran. Za zagrebačku spiku i Dalmacija life style. I fenomenalno zvuče upravo jedan za drugim. Na playlisti i u radijskom eteru jednako. (Goran Komerički)

 

Grše - 'Highlife'

Okej, prije svega vrijedi reći da je 'Highlife' ljetni sveradijski hit. Za ostvarenje toga potencijala potrebne su, dakako, strateške odluke, pokoja prilagodba i poslovni potezi koji će Gršu udomaćiti u domaćem radijskom eteru, ali naprosto se samo po sebi nameće. Jer je Grše danas previše popularan i odviše tražen, a da bi taj potencijal ostao zanemaren. I ona radijska stanica veće snage i šireg dosega, koja se odluči 'Highlife' staviti u prioritetnu rotaciju, zauzet će najbolju startnu poziciju u odnosu na aktualnu publiku i budućnost vlastitih marketinških prihoda.

Isto tako, reper iz Trilja debelo je nadrastao status nezavisnog igrača i potreban mu je team, velika poslovna agencija i partnerski odnos s odgovarajućom diskografskom kućom dalekog dosega. Onoga koji će garantirati ne samo radijsku ili televizijsku rotaciju već i veće koncertne pozornice, međunarodne suradnje i ozbiljnu distribuciju. Uostalom, nije slučajno da je album 'Platinum' od izlaska početkom ožujka konstantno na listi deset najslušanijih na servisu Apple Music, a pjesme bilježe milijune pregleda na YouTubeu stotine tisuća preslušavanja na Deezeru i Spotifyju.

Pjesma 'Highlife' sasvim korespondira s aktualnim trenutkom svjetskog hip hopa, a njezine rime i onomatopeje pokazuju kako Grše to zna i da taj svijet izrazito dobro poznaje. Okej, zvuk koji donosi na većem dijelu svog materijala tvrd je i osebujno 'gangsta'  no ovaj singl je ona druga strana umjetničkog. Migosi druge polovine desetih i Lil Wayne drugog dijela karijere? Lil Baby i Young Thug? Roddy Ricch, Future i DaBaby? AJ Tracey, Gunna i Moneybagg Yo? I to. Samo imenujte. I odaberite. (Goran Komerički)

 

Bruda feat. Braca - 'Klošar i princeza'

Četrdeset i dvije godine nakon objave albuma Bijelog dugmeta "Bitanga i princeza", čiji je najveći hit i dan danas prisutan svugdje, Bruda zadaje udarac. Ugostio je Bracu, no možda nije niti trebao, ali nije on od kamena. Njegova poduzetnička duša toliko je velika i prepuna ljubavi da se ne može odlučiti između čak dvije djevojke, a razmišlja i o trećoj. Sve je to dio priče koju je stvorila ekipa iz grupe Helem nejse, glazbena podloga koja prati novi animirani serijal Bruca Braca Bruda Brada kojeg mnogi već prozivaju balkanskim South Parkom. Obavezno pogledajte na istoimenom YouTube kanalu, u neizostavnom i prepoznatljivom humoru nalaze se važne društveno-političke poruke, a svaka sličnost sa stvarnim svijetom i likovima je slučajna i nenamjerna. Svake nedjelje u 22 h nova epizoda. (Maja Trstenjak)

 

Ida Prester - 'Sad'

Umjetnički karakter Ide Prester i producentski potpis Pocket Palme. Kombinacija u koju se publika već uvjerila da je dobitna. Stihovi sa zanimljivom porukom, nenametljivom, ali opet vrlo upečatljivom. Spot fenomenalan, korak naprijed. Vrijedi pogledati i poslušati. (Maja Trstenjak)

 

Jan Kinčl feat. Regis Kattie & Danijel Kević - 'LA Rework'

Može. Ne samo zato što je proljeće - pa i ljeto iza ugla - već stoga što taj deep house naslonjen na Detroit jasno doziva tu ljepotu chillanja. U gradskom vrtu, na morskoj obali ili u prirodi, gdje vam se prohtje. 'LA Rework' priziva i ležernost sedaljke u klubu, čavrljanja o glazbi i smislu, razgledavanju kolekcije stripova ili flertanje s komadom na koktelu. Kada se govori o Janu Kinčlu, potrebno je oboružati se komplimentima jer je ono što zagrebački DJ i producent ovih godina stvara s Regisom Kattiejem izrazito inspirativno i uvijek - soulful. Imate osjećaj da se iza svega krije duboko istraživanje žanra, jednako kao i općenita ljubav prema estetici, formatu i glazbi, tom neizostavnom dijelu pop kulture i stila života kao takvog. Pjesma 'LA Rework' dio je sjajnog albuma 'Healing Sounds - Croatia Earthquakes Relief Project' čiji potencijal je velik, a nakana humana. (Goran Komerički)

 

Muha - 'Respire'

Trenutno najperspektivnija reperica regije objavila je debitantski EP i samouvjereno se predstavila publici. Pjesma "Respire" jedno je od najboljih, najemotivnijih i najiskrenijih ostvarenja s ovog izdanja i slušatelja osvaja na prvu. Premda možda i niste govornik francuskog jezika, sigurno ćete osjetiti osjećaje koje je ova umjetnica željela izreći javno, a sama činjenica multilingvalnosti i visoka razina kvalitete otvaraju joj vrata i svjetskog tržišta. A ovih dana, što nam preostaje nego stati i udahnuti duboko. (Maja Trstenjak)

 

The Gentleman - 'You Always Came in Flowers'

Cohenovski prizvuk u novoj baladi The Gentlemana veoma je ugodno ostvarenje. Profinjen i decentan, Gentleman je stvorio vrhunsko ostvarenje prepuno iskrenih emocija koje istovremeno dopiru i iz ljudskog glasa i ležernog probiranja žica akustične gitare. Produkcijska čistoća dodatan je ukras djelu, a svidjet će se svim ljubiteljima ozbiljnijeg i zrelijeg zvuka. (Maja Trstenjak)

 

KillingJazzHardCoreBaby - 'Senses'

KillingJazzHardCoreBaby su čulni i duboki. Proviruju iz svijeta koji će zavoljeti poklonici ambijentalnog zvuka, elektronike i trip hop naslijeđa sastava poput Massive Attack i Morcheeba. Ulaze u prostor meditativnog i šuškaju o bjegovima i potrebama, osjećajima i traženjima. Utjecajima postupaka junaka jedne ljubavne veze. Pjesma 'Senses' označava povratak benda iz Travnika nakon dulje stanke i čini se poput pogotka u pravo vrijeme. Atmosfera pritiska nailazi sa svih strana - egzistencijalnih i vrijednosnih, globalnih i lokalnih - i KillingJazzHardCoreBaby potpuno se uklapaju u izbore kakvi nam se nude ovih godina. Trebate nešto vedrije i s dozom optimizma? Pjesma 'Senses' nije za vas. Ali jest za ljubitelja grupe poput Portishead ili Thievery Corporation. Kompleksno? Bez sumnje. (Goran Komerički)

 

 

Japanski premijeri & Vava - 'Phthalo Blue'

Besciljno lutanje ili smjerno putovanje? Tumaranje svjetovima poznatog ili otkrivanje novog horizonta? Japanski premijeri i Vava epskim djelom u dva poglavlja nude različite oblike iznenađenja i nude ih filmično. Intenzivno poput boje u nazivu pjesme. Kompletan audio video paket singla 'Phthalo Blue' čini se poput suprotstavljanja umjetnog i prirodnog, života koji teče pogonjen tehnologijom u odnosu na svijet nativnog. Civilzacije koja nudi razorni efekt udobnog pritom razarajući iskonsko. Radi li se o naslonu na efekt staklenika? Susretu bezosjećajnog i emotivnog? Možda. Dvodijelno komponiranje s intenzitetom gitare u drugome krugu čini se i poput međusobna dijaloga tih dvojnosti. Materijal glazbene avangarde i rukopisnog eksperimenta - koji su pripremili Japanski premijeri i Vava - čini se i poput zvučnog odsjaja urbaniteta grada Rijeke sa svim njezinim rješenjima i/ili zapuštenostima. Ipak, to je tek smiona interpretacija koju umjetnik vjerojatno nije imao u vidu. No ona pokazuje kako slušanje glazbe može biti poticajno iskustvo. Posebno ako nudi ovakvu širinu. (Goran Komerički)

 

Chasing Nord - 'I Feel You'

Vjerovali ili ne, ali Depeche Mode je naveliko utjecao na opus grupe Chasing Nord. Upravo su zato odlučili u javnost lansirati obradu njihove I Feel You. U nešto žešćem obliku, sukladno njihovom karakterističnom zvuku. Zvuči sofisticirano i kompaktno. (Maja Trstenjak)

 

 

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR 

Apple Music: https://apple.co/30958bg 

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni