Specijal

Domaća zadaća (13):  Magazin (?!), ZSA ZSA feat. Hiljson Mandela,  Mary May i drugi

Domaća zadaća (13): Magazin (?!), ZSA ZSA feat. Hiljson Mandela, Mary May i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Vojko V - 'Umoran'

Postoje ti osobni Vijetnami kojima ni Joe Rogan ne može pomoći. Možete im se samo prepustiti i zbrajati posljedice. Sa smijehom ili njurgavo, dobrodušno ili s dozom bijesa, svejedno. Vojko V će to učiniti na način kozera iz češke komedije. I učiniti da se smijete od srca i toplo. S prepoznavanjem - većim ili manjim - životnoga u vama ili oko vas. Struktura i dinamika koju donosi 'Umoran' - stihovima, videospotom i kompletnim flowom - tjera na još. Jer toliko je detalja koje valja otkriti. Od citata Jasmina Stavrosa u refrenu preko lego sobe i Joze Boze na rođendanu do stručnjaka koji ima da pazi kamo ide i - što govori. Vojko, s druge strane, može sve. I odlično mu ide. (Goran Komerički)

 

ZSA ZSA feat. Hiljson Mandela - 'Ova ljubav'

Ovaj spoj niste očekivali, zar ne? Postoje ti trenuci kada hrvatski pop prihvati modernije forme i napokon nastane ljetni hit vrijedan spomena. Zsa Zsa je jedna od najboljih pjevačica najmlađe generacije s najvećim potencijalom - toplina i prepoznatljiva boja vokala uz kvalitetnu izvedbu u kombinaciji s lako pamtljivim stihovima dobitna je kombinacija koja će se zasigurno naći u svakom radijskom eteru. Ovu bi pjesmu mogla prihvatiti široka publika zbog upadice Hiljsona Mandele, odnosno jedne trećine Kuku$a. Doduše, u nešto blažem obliku od očekivanog, ali pjesmi svakakio daje zanimljiv twist. (Maja Trstenjak)

 

Ivana Kindl - 'Divovi ljubavi'

Ivana Kindl već dugo nije imala ovako dobru stvar. Tematski je zapravo tipična ljubavna pjesma, no pisana je stilom kojim se odmiče od tradicionalnog prikaza nedostižne ili neostvarene ljubavi na koji smo navikli u našem mainstreamu. Osim toga, tekst je ritmički vrlo dobro složen, tako da lijepo paše uz funky groove Alena Križaja, koji uz Kindl potpisuje glazbu, a osmislio je i aranžman koji karakterizira odlična bas linija. Ne znam je li spominjanje boginja trend koji je Beyonce potakla svojom glazbom i nastupima, ali sviđa mi se. Kindl ovdje zaziva boginje ljubavi: Veneru, Freyu i Inannu, a ovom svojevrsnom slavlju ženske moći spotom se pridružio Dalibor Barić, koji je inspiraciju pronašao „u liku strip-junakinje iz djetinjstva, super-pop zvijezde koja pretvara zvuk u svjetlo“. Jedina osjetna mana pjesme je što mi traje prekratko. (Ana Hotko)

 

Je veux - 'Dance to Forget'

Bračnom i kreativnom paru Veverec – Starešinić želim da im nikada ne presuši vrelo inspiracije i da nas zauvijek snabdijevaju ovako dobrim pjesmama! Kao što su nam i Lady Gaga i Jamiroquai svojedobno poručili, ponekad je najbolji lijek protiv stvarnosti svakodnevnih događanja koja nas sputavaju jednostavno – zaplesati. Iako Je Veux aka Željka Veverec u ovome spotu možda djeluje malo suzdržano, onima koji su vidjeli kako pleše može biti jasno zašto upravo ples ističe kao ispušni ventil. Pritom je još odala počast glazbenicima i pjesmama koje se vjerojatno nalaze na njezinoj plesnoj playlisti – Stevieju Wonderu („Don't You Worry 'Bout A Thing“) i Curtisu Mayfieldu („Move On Up“) – te navodi cijeli niz glazbenika kojima zahvaljuje što su joj „spasili život“. Iako aranžman Tonija Starešinića ne treba nikakve dorade, ne bih se začudila da „Dance To Forget“ inspirira i neki remix. (Ana Hotko)

 

Magazin - 'Jaka sam ti ja'

Intrigantno je mnogošto od onoga što nudi novi Magazin. I stil i stav. I pristup i smjer. Pjesma 'Jaka sam ti ja' pleše na granicama koje vode u različito, poigrava se percepcijom glazbenih žanrova i donosi elemente angažiranog. S tamom skandinavskih Nightwish i svjetlom pop refrena, izražajnim glasom Andreje Šušnjare i stadionskim riffom. I stihovima koji će nedvosmisleno staviti do znanja kako je važno reći 'ne' mada bismo to prešutjeli i pustili da nas vodaju kud žele. Rukopis Vjekoslave i Tončija Huljića možemo zamisliti u intenzivnoj rotaciji niza radijskih formata i dozvati na vrhuncu live nastupa. Energičnog i buntovnog, zborski raspjevanog i - izrazito pamtljivog. (Goran Komerički)

 

Mašinko - 'Izgubljenom vremenu'

Prepoznatljiv zvuk Mašinka u nešto zrelijem obliku krasi njihov najnoviji album "Danas ću, sutra ću". Dio istog je pjesma "Izgubljenom vremenu", izuzetno pjevnog refrena koji nosi ohrabrujuću poruku. Nakon što smo izgubili nekoliko mjeseci u tišini, bez koncerata i kulturnih događaja te se tome ne nazire kraj, nekako se čini da će vrijeme uistinu teško zaliječiti sve rane. Ali, nekako je lakše uz Mašinka. (Maja Trstenjak)

 

Mile Kekin - 'Sretni ljudi'

Važno je ići tamo kamo vam srce kaže. I zadržati sebe, svoje 'ja' i svoje snove. U bilo kojoj horoskopskoj rubrici. Kada je u pitanju aktivistička pjesma na domaćoj sceni, nekako je začudna stvar da je toliko rijetka. I tako slabo dopire. Vlatko Stefanovski je svojedobno rekao kako je to zato što je promatramo kroz prizmu barda s gitarom, a pravi društveni komentar danas se krije u hip hopu. Mile Kekin je samostalnom pjesmom dozvao ono što često sanjamo, a to je da su oko nas sretni ljudi. I da nailazimo na vrijednosti međusobnog poštovanja, uvažavanja i pravičnosti. S podvučenom trubom južnjačke nostalgije i američkog protestnog naslijeđa, 'Sretni ljudi' donose jasno valoriziranje željena puta i trenutke angažmana na našu glazbenu scenu. (Goran Komerički)

 

Mary May - 'The Land of the Free'

Poput postojane freske i svjedoka jednog vremena, tako stoji pjesma Mary May u dosluhu s godinom koju živimo. Ona će nas podsjetiti koliko humanog ima u nemiru nepravde, kako je američki san s vremenom evoluirao i da sve to možemo pratiti s postojanim angažmanom ili nijemo i s nevjericom. Black Lives Matter je pokazatelj kako su naše vrijednosti visoke i da ćemo braniti ljude bez obzira na njihovo naslijeđe, čuvati ono ljudsko i stati u obranu poniženih. Minimalistička epika i dokumentaristička impresija u desetminutnoj 'The Land of the Free' odabire taj put. I potiče vas da razmislite tko ste i kako se odnosite prema svemu što vas okružuje. (Goran Komerički)

 

Sabina Herman - 'Nešto sam ti htjela reći'

Jedna od perjanica vala hrvatskih kantautorica, koji nas je zapljusnuo prije desetak godina, bila je Queen of Sabe, odnosno Sabina Herman. 2015. objavila je debi album „Tragovi“, koji joj je priskrbio nominaciju za Porin u kategoriji Najbolji novi izvođač. No, prije nekoliko godina je utihnula. Pratila sam ju na društvenim mrežama, a pogotovo su me oduševljavale njezine fotografije s putovanja po Islandu i Škotskoj. E, pa upravo vizure čarobnih predjela iz tih zemalja možemo vidjeti u videospotu za njezin novi, povratnički singl „Nešto sam ti htjela reći“. Sabina Herman ostavila je za sobom alias, ali ono što se nije promijenilo jest njezina profinjena osjećajnost koju nam ponovno daje na slušanje. Ona se očituje ne samo u njezinoj glazbi, već i u fotografijama i video zapisima s njezinih putovanja. Ne znam samo je li ova pjesma nastala tijekom njih ili kasnije, no aranžman koji je kreirala s producentom Markom Mrakovčićem sjajno odgovara atmosferi videospota. Dobro nam došla natrag! (Ana Hotko)

 

Krankšvester - 'Ćerka'

Krankšvester žešći nego ikad. Psihopatski pristup potencijalnoj obiteljskoj idili. Televisa presenta. Bit će dobar rejv. (Maja Trstenjak)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni