Specijal

“Dajem ti srce

“Dajem ti srce" i autorska naknada - pitali smo HDS ZAMP što će biti s isplatom i saznali za pohvalnu inicijativu

Pjesma “Dajem ti srce” posljednjih nekoliko tjedana intenzivno se emitira na HRT-u. Točnije, spot za istu, s prizorima posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolicu, a s humanitarnim ciljem poticanja javnosti za doniranjem novčanih sredstava za obnovu pogođenih područja.

Sastavni dio spota su kadrovi koji prikazuju razmjere ove tragedije, a učestalost emitiranja sve više stvara preopterećenje dijela javnosti te se u međuvremenu pojavio i apel za njegovim ukidanjem jer “gledatelje konstantno podsjeća na nedavno proživljeno traumatsko iskustvo”. 

Negodovanje se u posljednjih nekoliko dana s društvenih mreža preselilo i u medije u kojima su mnogi stručnjaci objasnili zašto veliki intenzitet emitiranja može negativno utjecati na publiku koja ga, ako prati program, teško može izbjeći. 

Svaka humanitarna akcija ovakve vrste u ovom trenutku je izuzetno potrebna, no količina emitiranja pjesme na HRT-u u cijelosti, zainteresirala nas za jedno vrlo zanimljivo pitanje. Općenito gledajući, za svako emitiranje, autori djela primaju naknadu od ZAMP-a. 

 


Kada se uzme u obzir činjenica da se ovaj spot, prema procjenama kolega iz Jutarnjeg Lista, emitira u prosjeku 15 puta dnevno, već treći tjedan za redom i taj se intenzitet nastavlja i dalje, zaključujemo da će se na kraju obračunskog razdoblja raditi o značajnoj svoti koja bi, u uobičajenim uvjetima, trebala biti isplaćena na račun autora pjesme, u ovom slučaju Zlatana Stipišića Gibonnija kao autora teksta i Zrinka Tutića kao autora glazbe.

Budući da je namjera emitiranja spota humanitarna akcija, kontaktirali smo HDS ZAMP, kako bi nam pojasnili proceduru isplate autorskih naknada u ovom slučaju. 

G. Milan Majerović-Stilinović, voditelj Sektora komunikacije i odnosa s javnošću HDS ZAMP-a, objasnio je kako isplata autorske naknade za rotaciju ove pjesme za sada ide po standardnom postupku, te bi svota prema uobičajenom obračunu trebala biti isplaćena autorima na kraju obračunskog razdoblja. Ističe kako HDS ZAMP nije birao pjesmu, već HRT, stoga oni nemaju povezanost s ovim dijelom, ali da što se isplate autorske naknade tiče, za sada djeluju po regularnoj proceduri.

U nedavnom intervjuu za Jutarnji List, Bruno Kovačević, glavni urednik HRT-a, izrazio je svoje dugogodišnje oduševljenje ovom pjesmom “još od 2016. godine i Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, kada sam, svaku večer prije spavanja, puštao pjesmu “Dajem ti srce””, koja mu je, kako kaže, “postala uspavanka”. Dodao je kako je pjesma trebala biti himna kojom bi ispratili hrvatske sportaše na Olimpijske igre u Tokio prošle godine, no to se zbog pandemije nije ostvarilo te da je pjesma tako sada savršeno “legla” za ovu situaciju.

Majerović-Stilinović izjavio je kako do trenutka našeg razgovora, HDS ZAMP s autorima, za ovaj slučaj, nije utvrdio drugačiji način isplate autorske naknade od standardnog, no da je siguran, s obzirom na prethodno iskustvo korištenja njihovih djela u raznim sličnim kampanjama, da će određene dobronamjerne korake poduzeti po tom pitanju te da su se isti ranije redovito odricali autorskih naknada u za korištenje pjesama u humanitarne svrhe. 

Navodi kako su do sada imali nekoliko primjera kada su im sami autori pristupili i javili kako se žele odreći autorske naknade od emitiranja, na primjer, Ivan Zak za pjesmu “Svi smo uz vas”.

Također nam je otkrio kako će HDS ZAMP pokrenuti humanitarnu akciju i poslati upit svim članovima te im dati mogućnost da se odreknu autorskih naknada u određenom obračunskom razdoblju za emitiranje jedne pjesme, kako bi se taj novac mogao preusmjeriti u humanitarne svrhe. Plan im je napraviti playlistu, kako je to bio i slučaj 2014. kada su Slavoniju pogodile poplave. Mnogobrojni skladatelji tada su se odrekli tantijema za njihova djela s velikom rotacijom te su se tako prikupila sredstva koja je HDS ZAMP uplatio na račun Crvenog križa.

Ove godine, kaže Majerović-Stilinović želja je sredstva uplatiti u svrhu obnove glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, a više detalja bit će poznato uskoro.

Sigurni smo da će se mnogi domaći autori odazvati ovoj akciji te da će pronaći jedan od svojih mnogobrojnih hitova čijih su se tantijema spremni odreći na godinu dana kako bi pomogli mladim i talentiranim glazbenicima s pogođenog područja. 

Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku već je samostalno pokrenula crowdfunding kampanju koja traje do 28. veljače, a cilj im je prikupiti 200 000 eura za obnovu zgrade. Donirati možete i vi na poveznici https://gogetfunding.com/togetherformusicschool/, a kampanju proširiti na društvenim mrežama uz pomoć hashtagova #zajednozaglazbenu #togetherformusicschool

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni