Specijal

Billie Eilish - buntovnica nove generacije koja zaslužuje i vašu pažnju

Billie Eilish - buntovnica nove generacije koja zaslužuje i vašu pažnju

Svaka generacija ima svog junaka. Milenijalce je prije petnaestak godina buntovno protresla pojava slatko opake Avril Lavigne, pobornice skejterske kulture koja je sa simpatičnim i masama prilagođenim pankerskim stavom izazvala pravu malu revoluciju u pop hitovima svjetskog vrha.

Samo godinu dana prije nego što je radijski eter opsjednuo "Complicated" i "Sk8er Boi", rodila se Billie Eilish, slična figura koja se danas kao sedamnaestogodišnjakinja našla u ulozi predvodnice Generacije Z, nešto drugačijeg karaktera i pristupa, no jednako zanimljiva svjetskim medijima i zaintrigiranoj publici diljem svijeta. I dok je Avril Lavigne nedavno predstavila povratnički album koji je razinom (ne)zrelosti razočarao, Billie iz mjeseca u mjesec pokazuje da je već sada na puno ozbiljnijoj i kvalitetnijoj razini od heroine prethodnice.

 

 

Hipstersko cmizdrenje  u kombinaciji s elektroničkim eksperimentiranjem već je nekoliko godina imperativ glazbenog stvaralaštva urbane kulture. Sa sličnim se pristupom publici predstavila Billie s kojom su se odmah poistovjetile mnoge krhke i ranjive tinejdžerke diljem svijeta, koje nezaustavljivo liju suzu za suzom, povlačeći se u vlastiti svijet melankolije skrolajući Instagram dok im crne suze kapaju licem. Umrljana maskara i slomljeno srce – stvar je jednaka kao i prije desetak-dvadesetak-tridesetak godina, sve je ostalo isto, svi smo svojedobno uživali u umjetničkoj boli takvog životnog razdoblja, samo se društvena mreža promijenila. Možda i razina agresije u stavu, jer baladičan prizvuk obogaćen eksperimentiranjem s vokalnim autotuneom, instrumentalni minimalizam i izlazak izvan okvira provjerenog recepta za moderni pop hit razlikuje ju od onog što je dosad bilo predstavljano kao veliki hit, glas jedne generacije.

 

 

Njen je debitantski singl „Ocean Eyes“ iz 2016. postao viralan, a glazbeni je izričaj upotpunjen drugačijom fizičkom pojavom – blajhana kosa, I don't give a damn stejtment oversized odjeća i blistavo plave okice s izuzetno inteligentnim oštrim pogledom.  Nova zvijezda je rođena.

 

 

Rođena je u Los Angelesu, u obitelji glumaca i glazbenika, a sama je svoje pjesme počela pisati sa samo jedanaest godina. Muvanje po gradu anđela odveo ju je na pravi put, upoznao s pravim ljudima i doveo do lansiranja karijere koju su prepoznali velikani poput Khalida s kojim je snimila uspješan singl "lovely" i Vince Staplesa s kojim je radila na remiksevima pjesme "Watch".

 

 

Pred njom je izlazak novog albuma "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" koji bi se na tržištu trebao naći 29. ožujka. Najavila ga je s nekoliko uspješnih singlova, a nastao je u suradnji s bratom Finneasom koji je ujedno i njen producent i pratnja na nastupima uživo.

 

 

Zajedno su kreirali himne nove generacije za koje tvrde da su isključivo fikcija, no ipak neke sadrže elemente iz njihovih privatnih iskustava.

Billie sama uživa slušati hip hop i r&b glazbu, a kao uzore vidi repere kao što su Tyler, The Creator, Drake ili A$AP Rocky. Tijekom odrastanja slušala je Beatlese, Green Day i Avril Lavigne, a kao veliki utjecaj navodi i Lanu Del Rey u čijem se glazbenom stvaralaštvu nailazi na nedvojbene sličnosti. Izlazak albuma pratit će svjetska turneja koja počinje na Novom Zelandu, nakon čega slijedi SAD, a Europi će svoje glazbeno stvaralaštvo predstaviti tek u kolovozu i rujnu ove godine.