Specijal

Alice in Chains – odmetnici iz zemlje čudesa

Alice in Chains – odmetnici iz zemlje čudesa

Glazbena scena Seattlea kasnih 80-ih iznjedrila je grunge pokret koji je taj grad pretvorio u svjetsku rock meku. Grunge je postao glas čitave generacije, a susret dvojice mladih glazbenih buntovnika , Laynea Staleya i Jerryja Cantrella, jedne večeri davne 1987. godine doveo je do stvaranja Alice in Chains, benda koji će uz Pearl Jam, Nirvanu i Soundgarden postati dio kultne Velike četvorke iz Seattlea.

Originalna postava Alice in Chainsa sastavljena od Laynea Staleya na vokalu, Jerryja Cantrella na gitari i vokalu, Mikea Starra na basu i bubnjara Seana Kinneyja, 1990.godine napravila je silovit proboj na glazbenu scenu s debitantskim albumom “Facelift” koji im je zaradio Grammy nominaciju, a uz više od 2 milijuna prodanih primjeraka, mladi grungeri ostvarivali su svoj san života rock zvijezda. No, slava gotovo uvijek dolazi uz određenu cijenu, za Alice in Chains ta cijena bila je dugogodišnja borba s ovisnostima. Layneova afera s heroinom postala je burna u vrlo kratkom vremenu, a njegovo stanje reflektiralo se I kroz mračni ton njihovog drugog albuma “Dirt” (1992.), do čijeg objavljivanja je  prvi put završio na odvikavanju. No, Layne nije jedini član Chainsa koji se borio s ovisnošću, upravo zbog toga Mike Starr je napustio bend nakon objavljivanja “Dirta” (zamijenio ga je Mike Inez), a svoje borbe vodili su i Jerry Cantrell i Sean Kinney. Njih dvojica danas otvoreno diskutiraju o trijeznosti, ali osim alkohola nikad ne imenuju druge supstance kao izvore svojih ovisnosti.

 

 

Životni stil članova Chainsa sljedećih nekoliko godina bio je utjelovljenje seksa, droge i rock ‘n’ rolla u punom smislu riječi, a nakon kratkog razlaza, bend je 1995. godine objavio svoj treći studijski album “Alice in Chains”, ujedno i posljednji s Layneom Staleyjem. Njegov zadnji live nastup s Chainsima, na koji je doputovao s osobnim čuvarom koji se trebao brinuti da ne pretjeruje s drogom, bio je u Kanzasu 1996. godine, a poslije svirke Layne se predozirao. Nakon tog incidenta, Staley se povukao u osamu te je uslijedilo je šest godina rehabilitacija, vraćanja drogama i ponavljanja tog ciklusa. 5. travnja 2002. godine, ostvarili su se strahovi obožavatelja, obitelji i prijatelja, od posljedica overdoziranja heroinom i kokainom, preminuo je Layne Staley, vlasnik “najupečatljivijeg glasa grungea”. Za Alice in Chains, Layneova smrt, u tom trenutku predstavljala je kraj benda. Jerry Cantrell, Mike Inez i Sean Kinney ponovno su se okupili 2005. godine, a Laynea je istovremeno na oduševljenje i negodovanje obožavatelja zamijenio William DuVall. Prema Cantrellu, kombinacija njegovog i DuVallovog glasa jednako je uspješna kao što je nekad bila simbioza njegovog i Layneovog glasa, koja je Alice in Chains zasigurno izdvojila od ostalih bendova žanra.

 

 

Povratnički album “Black Gives Away to Blue” (2009.) za Cantrella je bio značajan na nekoliko razina, osim što je prvi album snimljen bez Laynea, na njega osobno je imao terapeutski učinak. Naime, neposredno prije početka pisanja albuma, Cantrell je obolio od misteriozne bolesti čiji simptomi su bile neizdržive glavobolje i tjelesna bol kojima doktori nisu uspjeli pronaći uzroke. Nakon što je započeo s pisanjem prve pjesme “Black Gives Away to Blue” (na kojoj je klavijature odsvirao Elton John), njegova bolest u potpunosti je nestala te je zaključio da je fizičku bol uzorkovala nikad u potpunosti procesirana tuga nakon Staleyjeve smrti. Cijeli album za Cantrella vrlo je intiman, a osnovne teme koje se njime “provlače” su preživljavanje i u određenoj mjeri suočavanje sa smrtnošću i prolaznošću. Uslijedio je “Devil Put Dinosaurs Here” (2013.), album simboličnog imena koje je: osvrt na gnusne stvari koje radimo jedni drugima u ime vjere. Mnogi su zaključili da je album aktivistički manifest benda protiv religije, što su članovi benda opovrgnuli i naveli da jedino čemu se oduvijek protive su svi oblici bigotizma i nametnutih ideologija.

 

 

Obožavatelje Alice in Chains prošle godine je obradovala vijest da je u procesu snimanje novog albuma koji je ove godine i završen, no datum objave još uvijek je obavijen velom tajne. Alice in Chains iza sebe imaju preko dvadeset godina turbulentne, ali iznimno uspješne karijere, milijune prodanih albuma, odane fanove, brojne nagrade, nominacije i titulu grunge legendi ,no tko su oni danas? Riječima Jerryja Cantrella: Mi nismo samo metal bend, nismo alternativni bend, nismo rock and roll bend, nismo akustičan bend. Mi smo sve navedeno. Od samih početaka, put ovog izrazito utjecajnog benda bio je prepun je prepreka, gubitaka i iskušenja, no ono što se zadržalo kroz sve ove godine je njihov iskonski okus sastavljen od Cantrellovih masnih riffova, surovih tekstova koji bez zavaravanja pogađaju u srž “prljavije” strane ljudskog stanja i vječne tendencije da svojom glazbom nešto užasno pretvore u nešto prelijepo.

Alice In Chains su jedan od headlinera trinaestog izdanja INmusic festivala.

INmusic

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja