Specijal

45. godišnjica Woodstocka

45. godišnjica Woodstocka

[caption id="attachment_3138" align="aligncenter" width="631"]Woodstock © Burk Uzzle Woodstock © Burk Uzzle[/caption]

Na današnji dan je službeno započeo događaj koji se činio kao da je rađen prema receptu za katastrofu, no u konačnici je ispao jednim od najbitnijih momenata u povijesti moderne glazbe. Glazbeni i umjetnički sajam Woodstock, čiji su promotivni materijali obećavali tri dana mira i glazbe, zapravo je organizatorima trebao poslužiti kao način stjecanja financijskih sredstava za opremanje glazbenog studija u gradiću Woodstocku u čijoj su blizini tada živjela neka velika imena ondašnje ali i sadašnje glazbe poput Boba Dylana, Jimija Hendrixa i Janis Joplin, no na koncu je ispao financijski fijasko.

[caption id="attachment_3140" align="alignleft" width="300"]Michael Lang (lijevo) i Artie Kornfeld (desno) na Woodstocku Michael Lang (lijevo) i Artie Kornfeld (desno) na Woodstocku[/caption]

Četiri središnja lika organizacije Woodstocka, osim što su svi bili u dvadesetim godinama svojih života, bili su i međusobno prilično različiti. No kaže se da se suprotnosti privlače, pa stoga nije čudno da su se John Roberts i Joel Rosenman, djeca iz bogatih obitelji i diplomanti Ivy League škola te organizator koncerata i menadžer, Michael Lang, i kompozitor, producent i potpredsjednik Capital Recordsa, Artie Kornfeld, našli zajedno zahvaljujući oglasu u Wall Street Journal koji su objavili Roberts i Rosenman. Bez obzira na nesuglasice i potpuno različite živote ovaj je četverac otvorio zajedničku tvrtku, Woodstock Ventures, i stvorio nešto iznimno vrijedno.

Pripreme za festival trajale su samo pet mjeseci. Rosenman i Roberts su bili zaduženi za financije, Kornfeld za promociju i oglašavanje, a Lang za produkciju. Bilo je teško uvjeriti malu konzervativnu zajednicu mjestašca Wallkill, udaljenog nešto manje od dva sata vožnje od New York Cityja, koje je tada imalo tek nešto više od 10,000 stanovnika, da dopusti tako veliko okupljanje. Samo mjesec dana prije početka festivala, gradski službenici su organizatorima odbili izdati dozvolu za održavanje, te se događanje premjestilo u još manji grad, Bethel, 70-ak kilometara sjeverozapadno od Wallkilla, gdje je organizatorima jedan farmer, Max Yasgur, za $75,000 iznajmio svoje zemljište. Ta je cijena ekvivalentna današnjih $480,000.

[caption id="attachment_3142" align="alignright" width="300"]Pogled na publiku s pozornice tijekom govora Swamija Satchidanande Pogled na publiku s pozornice tijekom govora Swamija Satchidanande[/caption]

Kad smo već kod cijena, ulaznice su u pretprodaji koštale $18 (današnjih $115), a na ulazu su se trebale naplaćivati $24 (današnjih $155). Naglasak je na „trebale“ jer do naplate ulaznica na samome ulazu nije došlo jer službenog ulaza nije niti bilo. Kako su službenici Bethela bili spori s izdavanjem nekih građevnih dozvola, tako organizatori nisu imali vremena legalno postaviti ogradu. Osim toga, već se dva dana prije početka festivala na veliku livadu u sklopu Yasgurdove mljekarske farme slilo 50,000 ljudi. Početna ideja o oko 100,000 posjetitelja festivala sada se činila smiješnom jer je ta brojka premašena četiri puta. U strahu od izazivanja nereda, organizatori su se odlučili na opciju priznavanja financijskog kraha i proglašenja festivala besplatnim za sve koji ulaznice nisu kupili u pretprodaji.

[caption id="attachment_3144" align="alignleft" width="156"]Joe Cocker tijekom nastupa na Woodstocku Joe Cocker tijekom nastupa na Woodstocku[/caption]

Iako je poveći financijski minus bio neizbježan, u priču se uključio Warner Brothers zahvaljujući Fredu Weitraubu, usprkos protivljenju nekih drugih glavešina u toj filmskoj kompaniji. Kako je prethodno bio vlasnik kluba The Bitter End u njujorškom Greenwich Villageu gdje je otkrio danas relevantne izvođače za povijest moderne glazbe kao što su Pete Seeger, Randy Newman, Peter Paul and Mary i The Isley Brothers, a u trenutku organizacije Woodstocka je bio filmski i televizijski producent, Weintraub je iz tog razloga vjerojatno bio skloniji izaći u susret promotoru festivala Artieu Kornfeldu kojeg su do tada odbile sve druge velike filmske kuće. Tako je za snimanje dokumetarnog filma o Woodstocku odobren predujam od $100,000, a u filmskoj ekipi su glavni bili redatelj Michael Wadleigh i montažeri Thelma Shoonmaker (Raging Bull, The Color of Money, The Aviator, The Departed, Goodfellas, Gangs of New York) i njezin dugogodišnji suradnik Martin Scorcese (koji je kasnije, osim prethodno navedenih, režirao filmove poput The Last Redemption of Christ, Cape Fear, The Age of Innocence, Casino, The Wolf of Wall Street). Woodstock je iduće godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film, povratio dug festivala i spasio Warner Brothers od zatvaranja.

[caption id="attachment_3146" align="alignleft" width="300"]Nastup Richiea Havensa Nastup Richiea Havensa[/caption]

Tijekom tri službena dana festivala i četvrtog dana kada je većina posjetitelja već napustila Bethel, nastupilo je ukupno 32 izvođača kao što su Richie Havens, Joan Baez, Ravi Shankar, Jefferson Airplane, The Who, Janis Joplin, Santana, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival (prvi bend koji je potvrdio svoj dolazak na festival i time privukao mnoge druge izvođače), Joe Cocker, Jimi Hendrix, Crosby Stills Nash & Young, Sly and The Family Stone, Blood Sweat & Tears i Arlo Guthrie.

Iz ovih ili onih razloga nastup na Woodstocku su odbila mnoga velika glazbena imena koja su i danas relevantna, kao što su Bob Dylan, The Beatles / John Lennon, Led Zeppelin, Chicago, The Doors, The Moody Blues, Jethro Tull, Procol Harum, Joni Mitchell, Free i Frank Zappa and The Mothers of Invention. Možemo samo zamisliti kakva bi to svečanost glazbe bila da su se i oni priključili festivalu.

Kao što je obećano, bez obzira na financijske komplikacije, kišu, blato, gužve na cestama, prijetnju slanja 10,000 specijalaca da kontrolira rulju (koju nije trebalo kontrolirati), te dvije smrti, festival Woodstock je doista velikoj većini posjetitelja pružio produženi vikend mira i glazbe i ušao u povijest kao jedan od najbitnijih događaja u povijesti rock'n'rolla.

http://www.youtube.com/watch?v=ZedBs1uoKaA   Tekst: Ana Hotko
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni