Specijal

10 najtalentiranijih obitelji metal žanra

10 najtalentiranijih obitelji metal žanra

Stvaranje glazbe nerijetko je obiteljski biznis, a mi vam donosimo neke od najuspješnijih “obiteljskih” bendova metal žanra prema odabiru Metal Injectiona.

Povijest glazbe vrvi primjerima uspješnih obiteljskih glazbenih suradnji poput The Bee Geesa, The Kinksa, The Jackson 5, The Ronettes te recentnije Kings of Leon i My Chemical Romance. Metal kao žanr tome nije izuzetak, od deatha do trasha, možemo pronaći brojne bendove čije članove osim ljubavi i strasti prema glazbi povezuje i krvno srodstvo. No, koji među njima su najtalentiraniji? Neka odbrojavanje započne…

 

10. Obitelj Searle (The Architects)

Braća Dan i Tom Searle osvojili su metal scenu svojim nezaustavljivim ritmovima bubnjeva i nemilosrdnim gitarskim rifovima. Nažalost, osnivač, gitarist i glavni tekstopisac benda, Tom Searle, preminuo je 2016. godine od raka, ali njegova nezaboravna kemija s bratom Danom ostat će zapamćena.

 

9. Obitelj Locher (Samael)

Braća Michael (vokal) i Alexander (bubnjevi) Locher osnivači su industrial/black metal benda Samael, prema mnogima jednog od vodećih bendova tog podžanra, a metal scenom žare i pale već dvadeset godina. Njihovo remek djelo, album “Ceremony of Opposites” iz 1994. godine, smatra se jednim od najkvalitetnijih albuma podžanra, a braća Locher prošlogodišnjim povratkom  poručuju da njihova priča još nije gotova.

 

8. Obitelj Kiełtyka (Decapitated)

Žestoki poljski tehnički death metalci Decapitated odavno su stvorili svoj ugled u svijetu metala. Put do uspjeha Decapitated su započeli 1996. godine s braćom Wacławom (gitara) i Witoldom Kiełtykom (bubnjevi) na čelu benda. Samo neke od uspješnica u njihovoj diskografiji su albumi „Nihility“, „The Negation“, „Organic Hallucinosis“. Nažalost, Witold je poginuo u prometnoj nesreći 2007. godine. Decapitated su danas suočeni s teškim optužbama za silovanje obožavateljice nakon njihovog koncerta u SAD-u u kolovozu prošle godine. Suđenje je trenutno u tijeku.

 

7. Obitelj Kolesne/Camargo (Krisiun)

Brazilska death metal trojka Krisiun izvršila je uspješnu invaziju na metal scenu na kojoj već preko 27 godina nižu uspjehe. Krisiun su osnovala braća Max, Moyses i Alex (Alex se koristi očevim prezimenom Camargo), a svojom ustrajnošću i radom uspjeli su pronaći dobitnu formulu i stvorili zvuk koji ih čini jedinstvenima i prepoznatljivima u svom podžanru.

 

6. Obitelj Adler (Lamb of God)

Willie i Chris Adler iz Lamb of God zasigurno su jedni od najuspješnijih bratskih dvojaca metal glazbe. Lamb of God jedan su od prominentijih bendova žanra, a bratska kemija između bubnjara Chrisa i ritam gitarista Willia nesumnjivo u tome igra veliku ulogu.

 

5.  Obitelj Björler (At The Gates, The Haunted)

Mislite da je dovoljno biti član samo jednog odličnog metal benda? Braća Andres i Jonas Björler vjerojatno se ne bi složili. Osim što su bili pokretačka sila iza iznimno utjecajnog melodičnog death metal benda At The Gates, predvodili su trash/groove metal bend The Haunted. Suvišno je napomenuti da su braća Björler briljirala u oba projekta.

 

4. Obitelj Duplantier (Gojira, Empalot)

Impresivna braća Mario i Joe Duplatnier od osnutka progresivnog metal benda Gojire 1996. godine, kreću se samo uzlaznom putanjom. Nakon šest sjajnih albuma, jasno je da kreativan naboj braće Duplantier nije ni blizu potrošen, a svoju suradnju proširili su i na zajednički projekt Empalot.

 

3. Obitelj Van Halen (Van Halen)

Iako je bend doživio brojne promjene postave, dva člana uvijek su ostala ista – braća Eddie i Alex Van Halen. Eddijeva virtuoznost na gitari bendu je donijela ogroman uspjeh, a veliku ulogu odigrao je  i Alexov bubnjarski talent. Van Halen premostili su raskorak između hard rocka i heavy metala i postali jednim od najuspješnijih bendova 20. stoljeća.

 

2. Obitelj Abbott (Pantera, Damageplan, HellYeah)

Malotko je bio toliko usklađen i titrao na istoj valnoj duljini kao braća Vinnie Paul i Dimebag Darrell. Njih dvojica bili su epicentar jedne od najboljih metal grupa u povijesti, neponovljive – Pantere. Zvuk Pantere unio je tektonske promjene u žanr, a Vinnieve bubnjarske sekvence i oluje koje su nastajale Dimebageovim jedinstvenim tonom gitare učinili su Panteru nezaustavljivom. Nažalost, Dimebag je 2004. godine ubijen na pozornici za vrijeme nastupa sa svojim novim bendom Damageplanom (čiji je Vinnie također bio član), ta tragedija potresla je mnogobrojne fanove i svijet glazbe te nažalost nikad nećemo saznati kakva je još glazbena čuda ovaj legendarni tandem braće mogao stvoriti.

 

1. Obitelj Cavalera ( Sepultura, Nailbomb, Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, Lody Kong, Incite)

Postoji li uopće toliko radišan izvođač u metal žanru kao neumorni Max Cavalera? Dovoljno je baciti oko na njegovu impresivnu diskografiju da bi se zaključilo da vjerojatno ne postoji. Uz Soulfly i legendarnu Sepulturu, Max i njegov brat Igor surađivali su i u bendovima Nailbomb i Killer Be Killed te projektu The Cavalera Conspiracy. Urota Maxovih prodornih rifova i Igorovog bubnjanja bez premca rezultira opasno žestokim zvukom. No, metal glazba ne kola venama samo braće Cavalera. Maxova supruga Gloria menadžerica u metal žanru, a trojica njegovih sinova grade vlastiti ugled na metal sceni; Igor i Zyon u bendu Lody Kong, a Richie u Inciteu. 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja