Koncerti

Zagreb za Otok slobode - Otok slobode za Slavoniju @ Hard Place

Zagreb za Otok slobode - Otok slobode za Slavoniju @ Hard Place

[caption id="attachment_2393" align="aligncenter" width="448"]Rolin Humes © Darko Budna, Sziget Croatia Rolin Humes © Darko Budna, Sziget Croatia[/caption]

Sinoć je u klubu Hard Place održan promotivni koncert festivala Sziget, jednog od najvećih glazbenih i kulturnih europskih festivala.

Kako bismo osjetili dašak ove manifestacije koja se u Budimpešti odvija svake godine već više od dvadeset ljeta, u zagrebačkom klubu su nastupili lošinjsko-korčulansko-sisački Rolin Humes, karlovački Absortick i, kao poseban gost, Miroslav Evačić.

Podsjetimo, Rolin Humes su glasovima predstavnika medija na natjecanju u organizaciji Sziget Croatia izravno dobili priliku predstaviti se publici na ovom promotivnom koncertu, dok su Absortick tu priliku dobili pomoću glasanja publike na službenoj Facebook stranici Sziget Croatia, na kojoj su dobili čak 2465 „lajka“.

Glazbeno druženje započeo je Miroslav Evačić, etno blues glazbenik, kojeg su u britanskom časopisu fRoots prozvali hrvatskim Ryem Cooderom. Sa svojim, kako ga sam naziva, čardaš bluesom, unio je dašak Podravine i delte Mississippija u klub naviknut na puno žešće zvukove no što to pruža jedna bisernica (čak i uz pratnju gitare). Pa ipak, uz pomoć Tomislava Šituma na akustičnoj gitari, Miroslav Evačić nam je prezentirao svoj spoj tradicionalne hrvatske glazbe i modernijeg izričaja, koji bi zasigurno bio mnogo atraktivniji široj javnosti da se radi o, recimo, američkoj tradicionalnoj glazbi.

Blues liniju nastavili su i Rolin Humes, neumorni četverac čiji članovi žive i na više od 300km udaljenosti, pa su svejedno iznenađujuće dobro uvježbani i na svakoj njihovoj svirci koju pohodim zvuče sve bolje i bolje. Za Rolin Humes su karakteristični i pomalo epski tekstovi, pa time i trajanje pojedinih pjesama, dok standardnu blues formu stapaju i s nekim elementima rocka, popa, pa čak i mjuzikla, čime s pravom nose samonadjenuti naziv „circus blues act“. Jedan od definitivno najkreativnijih domaćih mladih bendova koji se miče od strogih žanrovskih granica.

Koncert je otišao u potpunu krajnost nastupom mladog karlovačkog psihodelično-melodičnog metal benda, Absortick, koji je prije nešto više od tri mjeseca svojom glazbom iznenadio publiku na Good Vibrations u Vintage Industrial Baru. Iako se ne radi o žanru glazbe koji preferiram, te uzevši u obzir činjenicu da im još uvijek ipak treba malo više uvježbanosti i iskustva, ipak im skidam kapu zbog samopouzdanja kojim zrače na pozornici i toga što su, premda vrlo mladi, već na jako dobrom tragu da zaokruže svoj vlastiti zvuk. Uz malo sreće i puno rada, mogli bi doista biti budućnost naše metal scene koja je, sudeći po velikom broju glasova publike, već prepoznala ovaj bend.

Večer je zaključena dodjelom dviju tjednih ulaznica za ovogodišnji Sziget festival i to najaktivnijem fanu službene Facebook stranice Sziget Croatia, te dobitniku nagradne igre za posjetitelje ovoga koncerta.

Valja napomenuti da je koncert imao i humanitarni karakter jer su se skupljale donacije za pomoć poplavljenim predjelima Slavonije.

Nadamo se da je ovo uvod u veći proboj hrvatskih bendova, mlađih i onih afirmiranih, na ovaj veliki festival u susjednoj nam državi. Sve informacije o tome objavit ćemo na vrijeme.

Cjelokupnu galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Tekst: Ana Hotko

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."