Koncerti

YU grupa napunila i očarala Vintage industrial bar

YU grupa napunila i očarala Vintage industrial bar

Zahvaljujući Vintage industrial baru i YU grupi, drugi četvrtak u 2015. godini mnogima će ostati u izuzetno pozitivnom sjećanju.

Photo by Julien Duval

Photo by Julien Duval

Sinoćnji posjetitelji svjedočili su virtuoznosti i vještim prstima cjenjenog gitariste Branimira Bogunovića Pifa (koji je otvorio koncert YU grupe), nekadašnjeg člana bendova kao što su Drugi način i Animatori. Svojim instrumentalnim izvedbama poznatih skladbi poput "Bohemian rapsody", privukao je mnoge, te se već prilikom njegove svirke napunila gotovo čitava koncertna dvorana Vintagea.

Dok je Pif završavao pretposljednju i najavljivao zadnju skladbu, žamor u publici ukazao je na prilazak članova Yu grupe u backstage. Već tada su praćeni urlicima i pljeskom i s radošću dočekani u punoj dvorani.

Zanimljivo je bilo vidjeti očeve koji su doveli svoje sinove s nadom da će na njih prenjeti tradiciju, i to možda najljepšu, onu glazbenu.

Tako su se u prvim redovima skupljali prije svega populacija treće životne dobi, dok su mlađi znalci i znatiželjnici u pokrajnjim djelovima veselo očekivali prve taktove starog dobrog rocka Yu grupe.

[caption id="attachment_5775" align="aligncenter" width="547"]Photo by Julien Duval Photo by Julien Duval[/caption]

Iako već spremni na Hrvate koji čekaju 27 godina da ih čuju uživo, kao da nisu mogli sanjati da će im biti ovako dobro. Kao da su oni publika, a publika bend. S poštovanjem spram publike su počeli svirku, te ubrzo priznali da će odradi koncert u hodu, ovisno o tome kako publika diše. Kemija između ljudi u dupke punoj koncertnoj dvorani i članova benda jačala je iz pjesme u pjesmu, i opušanje je bilo neminovno. Kroz nekolicinu mirnijih pjesama napravljen je uvod u kojem je najmoćnija bila izvedba pjesme „Gledaj samo pravo“. I nadalje, kroz puno življe pjesme osjeti se snažna sinergija članova benda. Dragi Jelić na prvu iznosi cijeli bend svojim vokalnim sposobnostima, ali kroz skladbe se razvija neka dublja priča. Basista Žika Jelić i bubnjar Slobodan Jurišić drže ravnotežu koju onda gitarista Petar i Dragi sa zadovoljstvom takoreći „unerede“ što je i publiku veselilo u preko 2 sata svirke.

Šarmantni Petar je prirodno lakše komunicirao s mlađim djelom publike, dok su vitalni Dragi i Žika prirastali srcu svojim rokerskim izričajem i jednostavnošću. Simpatično je bilo kako su u momentu zagrijavanja atmosfere skinuli sakoe i otkrili svoje majice. Dragi je nosio Jimija Hendrixa na prsima, a Žika je čak više puta spomenuo obožavatelje Harleya Davidsona čiji je očiti fan.

Ono što je zasigurno oduševilo okupljene, a zbog čega su bar djelomice došli, su solaže Yu grupe. Kao srasli s gitarama, unose svu koncentraciju i energiju u rad prstiju i zvuk svojih električnih mezimica.

[caption id="attachment_5776" align="aligncenter" width="547"]Photo by Julien Duval Photo by Julien Duval[/caption]

Njihovo idejno rješenje za kraj koncerta bila je pjesma „Odlazim“, ali u povratku na bis još jednom su izveli „Čudnu šumu“ koja je dodatno rasplesala prisutne.

Bilo je zadovoljstvo osjetiti jedinstvo među slušateljima različite životne dobi, i u tom ritmu nastaviti disati tu večer. Podosta je za nastavak atmosfere odgovoran i dj Marko Knežević Kneža.

Ako je vjerovati izjavama članova benda, priča Yu grupe i Zagreba ponovit će se uskoro, te zasigurno nećemo morati čekati ponovno 27 godina.

Tekst: Gordana Viboh

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."