Koncerti

Mračni Mayhem u Zagrebu

Mračni Mayhem u Zagrebu

Sunčano nedjeljno popodne nije baš tipično ozračje black metal koncerta, ali se ispred Boogalooa jako rano počela skupljati horda metalaca. Premijerni hrvatski nastup kontoverznih norveških blekera i jednih od osnivača žanra okupio je stvarno impresivan broj ljudi. Moglo se vidjeti gotovo sva ista lica koja su se viđala na ovakvim koncertima prije desetak godina kad je klub bio u najjačem pogonu. Koncert je bio najavljen za Vintage, ali zbog velikog interesa je prebačen u Boogaloo. Iako je Vintage odličan klub i veselilo me što će se nastup održati tamo zbog boljeg zvuka i intimnije atmosfere, ipak ima nekoliko mana za ovakvu vrstu koncerta. I dalje svi spominju prošlogodišnji koncert Cannibal Corpsea koji je bio pretrpan ljudima, a i backstage bez WC-a i vode nije idealan za black metal bendove koji redovito koriste šminku. Svakako znam da su mnogi bili razočarani zbog prebacivanja jer nam je svima Boogaloo poznat po groznom zvuku, a i izrazito lošem izboru pića na šanku te općenito cijenama.

Nakon što se nije znalo hoće li predgrupa biti Dragged Into Sunlight, Inferno ili čak oba benda, ispalo je da će support biti samo češki Inferno. Dobar odabir predgrupe, makar je na nekim dijelovima turneje u paket ušao i Watain.

Inferno je nakon niza izdanja prošli tjedan izbacio novi album Gnosis Kardias, ali u kratku setlistu ubacili su večinom starije pjesme. Vizualno i glazbeno se uklapaju u današnji aktualni stil black metala sa blast beatovima, brzim riffovima, melodijama te corpse paintom i svijećama. Inferno je odradio odličan nastup uz slab zvuk, ali publika je relativno mirno ispratila bend čekajući headlinera.

Točno u 21:45 kako je bilo i najavljeno, Mayhem se penje na mračni stage i nakon intra otvara koncert sa "Funeral Fog". Za ovu turneju su pripremili cijeli kultni album "De Mysteriis Dom Sathanas" što je vjerojatno i razlog velikom odazivu. Album je redom odsviran od prve do zadnje pjesme. Budući da je to realno njihovo najbolje izdanje, setlista je bila odlična, ali prekratka. Kad su krenuli sa DMDS turnejama, svirali su redovito za bis i par hitova poput "Deathcrush", "Chainsaw Gutsfuck" ili "Carnage", ali na ovom dijelu turneje je to izostalo. Attila je odličan frontmen, gospodari pozornicom ispred svog oltara sa svijećama i lubanjom te podiže cijeli bend na jednu višu razinu. Scenski nastup je bio odličan za ovaj tip koncerta, ali u muzičkom dijelu je bilo nekoliko nedostataka.

Gitaristi Teloch i Ghul nisu baš briljirali. Možda im je bio loš monitoring, ali redovito su se raspadali te su dosta ukočeno odsvirali cijeli koncert. Hellhammer je odličan kao uvijek, ima svoj prepoznatljivi zvuk činela i mnogo reverba na snareu kako bi se dobio autentičan zvuk albuma. To smo najbolje mogli čuti na kultnom "Freezing Moonu" jer su se na bržim ritmovima dosta slabije čuli snare i gitare.  Bilo je i onih koji kažu da za black metal nije potreban dobar zvuk, ali budući da konkretnijeg black metal koncerta kod nas nije bilo još od Marduka prije 5 godina, ljudi ne shvaćaju da se žanr dosta promijenio. Redovito posjećujem takve koncerte u Sloveniji i ne sjećam se kad je zadnji put neki black metal bend imao loš ili prosječan zvuk.

Necrobutcher je cijelo vrijeme pokušavao animirati publiku i odradio standardno energičan nastup makar nikad neće uspjeti stvoriti na bassu jezivu atmosferu kakvu je Varg napravio na albumu. Koncert završavaju sa misterioznom, mračnom i genijalnom "De Mysteriis Dom Sathanas". Zadnji put sam ih gledao na Metaldaysu 2013. godine i tad su skratili set iako su bili headlineri festivala.

Cijeli nastup, stage i performans su ostavili dobar dojam, ali ipak sve to podsjeća na još jedan tribute bend, poput mnogih koji nas u posljednje vrijeme posjećuju. Svakako mogu reći da je večer bila odlična, ali metal koncerte u Boogaloou bi trebalo zabraniti dok god imamo klubove poput Vintagea ili Tvornice.