Koncerti

125. Good Vibrations uz Arctic Monkeys

125. Good Vibrations uz Arctic Monkeys

Zagrebački indie rockeri Broken ideas, švedski autorski bend Cheops' cave i beogradski cover bend Stereo deficit su u srijedu, 23.studenog, ljubavlju prema Arctic Monkeysima obilježili 125. izdanje Good vibrationsa u Vintageu.

Organizatori Good vibrationsa su mladu zagrebačku predgrupu uvjeravali da će se publika početi okupljati kad počnu svirku, unatoč praznom koncertnom prostoru. Broken ideas je oko 21:30 otvorio večer distorzijom pjesme "Any port in the storm", a koncertni prostor se uistinu počeo pristojno popunjavati. Iako dečki jos nemaju album, raspolažu s dovoljno kvalitetnog materijala za samostalni koncert. Odsvirali su gotovo cijeli najnoviji EP Commotion. Posebno me se dojmila pjesma "The last deffect". Mogla bi se svidjeti ljubiteljima britanskog postpunka i Interpola. Uspjeli su u svoj indie plesni zvuk uvesti mračnije elemente koji im daju dozu zrelosti i kreativnosti. Na setlisti se pronašao i cover Lane Del Rey, "West Coast", ali i tri najnovije stvari koje čekaju svoje mjesto na bandcampu.  Čini mi se pomalo neopravdano što se ovo ime ne viđa češće po koncertnim plakatima, stoga ih poslušajte prvom prilikom koja vam se pruži.

Cheop's cave je peteročlani indie rock bend iz Švedske. Bolji bend za predgrupu Arctic Monkeysima je teško zamislit. Iza sebe imaju EP i album "Old not gold". S prvom pjesmom albuma "Get it right" su otvorili koncert. Pjesma pogađa od prvog takta. Zaigranim basom su nastavili sa "Slurred chats" i "Old Not Gold" te počeli zbunjivati dio publike koja ih je lako mogla zamijeniti za cover bend. Posebno se istakla i izvedba "Greyend" sa svojim samba plesnim štihom. "Numerous times" su najavili kao posljednju pjesmu. Ali im publika nije dozvolila da tako lako odu sa pozornice pa su odsvirali još jednu za kraj. Dogodila se jedna simpatična zabuna. Dok su pokušavali poručiti da nastupaju ovu subotu i u Zaboku, pri izgovaranju Kluba kulture, publika ih je uz aplauz ispravila u Tvornica kulture.

Stereo Deficit, Arctic Monkeys cover bend iz Kruševca su se vratili nakon pola godine u Vintage. Prvi riffovi "Old yellow bricks" su zaslijepili publiku nostalgijom. Pjevač je bio neobično situiran za bubnjevima, skrivao se iza dimne zavjese tako da nije bio u prvom planu na što smo navikli kod bendova. Već na samom početku je bilo jasno da će ovo biti jedan zajednički koncert publike i benda, a zbornog pjevanja ispred bine neće nedostajati. Počelo se skakati već na prvim taktovima. "Fake tales of San Francisco" je izazvala poprilične ovacije. Tehničke poteškoće sa ozvučenjem su zaustavile koncert na par minuta, ali su čim su smetnje uklonjene bez poteškoća nastavili žariti i paliti pozornicom. Tijekom "Snap out of it" klavijatursitica se pridružila u pjevanju kao back vokal. Nakon "Crying lightning", "Fireside" su predstavili u tužnijem ruhu nego li u originalu što je bilo zbilja upečatljivo. Nakon zavodljive "My propeller", "Don't sit cause I moved your chair" pokrenula headbanganje publike uz lightshow. Toliko se nabrijala da za pjesmu "Why do you  only call me when you're high" nisu ni pričekali bubnjara da počne pjevati već su zapjevali bez njega. "When the sun goes down" je rasplesala sve redove. Bend je nastojao izvesti pjesme sa svih albuma tako da noviji, ali ni stariji fanovi nisu ostali zakinuti. "Balaclava", "Certain romance", "Teddy picker" su zadovoljile starije fanove.

"Knee socks" su izveli u punom sjaju, a sa stihovima „you could be my baby“ klavijaturistica je jos jednom uletjela kao idealan back vokal. Za pjesmu "R U Mine?" su pozvali frontmena švedskog benda Cheops' cave da im se pridruži. August  je u početku sramežljivo pjevušio ispod glasa, ali onda se opustio i podignuo atmosferu u Vintageu na novu razinu. Stereo deficit su za zagrebačku publiku pripremili preko 25 pjesama. Ali to nije bilo dovoljno i inzistirala je na bisu. Za vrijeme "I Bet you look good on the dancefloor" im je čak pukla žica na gitari. Uz izliku da nemaju vise AM pjesama uslijedio je cover Toola, nakon čega je gitarist uzeo mikrofon u svoje ruke i obradio Rage against the machine koji se dobrom dijelu sveprisutnih i svidio. Cijeli nastup su zaokružili jos jednom AM pjesmom "Do me a favor".


Jubilarni 125. Good vibrations je prošao u dobroj vibri. Pokazalo se još jednom da su Hrvati željni velikih bendova i zato cover bendovi odlično prolaze. Idući Good Vibrations će biti drugu srijedu, 7.prosinca, kad će vas BILK i Plastic knives rasplesati, a projekt Blackprint će premijerno predstaviti svoju viziju ispreplitanja trip hopa s future jazzom i hip hop elementima.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.