Koncerti

Veliki Mischa Maisky uz pratnju impresivnog SO HRT-a - zahtjevna večer ozbiljnog djela Šostakoviča

Veliki Mischa Maisky uz pratnju impresivnog SO HRT-a - zahtjevna večer ozbiljnog djela Šostakoviča

Premda nas najveće svjetske pop i rock zvijezde redovito zaobilaze, u klasičnoj glazbi situacija je optimističnija. Svake sezone na pozornicu Lisinskog stane čak nekoliko glazbenika kojima je svijet dodijelio titulu legende.

foto: Mischa Maisky, SO HRT-a, credit: Marko Šolić

Mischa Maisky redoviti je član ugledne grupacije "najboljih violončelista svih vremena" , na koje još uvijek nije dospio naš dinamični duo, premda, očekivano i zasluženo, Hauser i tu nešto muti, ako scrolate nešto niže na listi, kao new entry. Sinoć je ovog velikana ugostio Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem šefa dirigenta, također violončelista, maestra Enrica Dinda. Cijena ulaznice - izuzetno pristupačna - za samo 40 kn, zagrebačka je publika mogla uživati u nastupu velike, velike zvijezde. 

foto: SO HRT-a, credit: Marko Šolić

Simfonijski orkestar HRT-a najkvalitetniji je simfonijski orkestar u Hrvatskoj. Dok se Zagrebačka filharmonija redovito muči s boljim i lošijim izdanjima, oni uvijek drže određen, prilično zadovoljavajući standard kojeg samo pozitivno nadograđuju. Šef dirigent Endrico Dindo uspio je stvoriti homogeni kolektiv iz kojeg je izvukao specifičnu mekoću zvuka i iznenađujuću preciznost. To je bilo jasno odmah na početku, izvedbi "Passacaglije za gudaće, op. 35", Krste Odaka. Svoje su mogućnosti junački potvrdili i u drugom dijelu koncerta izvedbom poznatom Beethovenovom "Eroicom". Kompaktnosti cjelokupnog orkestra pridonosi složnost njegovih dijelova, uz vrhunske gudaće i puhaće soliste. Posebne pohvale za udaraljkaše koji su iz svog nastupa izbacili svaku vrstu mehaničnosti zvuka. Dindo s lakoćom dobiva emociju, no iza iste stoji i nevjerojatna tehnička preciznost, iznenađujući dinamički prijelazi i koncentracija kolektiva koji je uistinu herojski izveo Beethovenovu treću simfoniju. 

foto: Mischa Maisky, SO HRT-a, credit: Marko Šolić

Velikan na violončelu s Orkestrom je izveo "Drugi koncert za violončelo i orkestar u G-duru, op. 126" Dmitrija Šostakoviča. Premda isto solistu ne omogućuje velike virtuozne bravure, Misha Maisky je svoju virtuoznost uspio dokazati i u nepredvidljivoj i mističnoj melodijskoj dionici, uz veliki naglasak na vlastiti karakter i shvaćanje glazbenog djela. Djelovao je kao dio orkestra, u pozitivnom smislu, uz ritmičku točnost koja je proizašla iz njegovog potpunog prepuštanja interpretaciji. Kada je glasan, izuzetno je plastičan i prljav, proizlazi sirovost tona iza se krije velika sigurnost. Kada je tih, kada je najtiši, vatromet emocija uz kristalnu čistoću, ljepotu zvuka ispuni Dvoranu. Zrela i na prvi pogled zadržana strastvenost obavijena je i slojem elegancije koji je do izražaja došao na bisu, kada je izveo Bachov "Sarabande u c-molu". 

foto: Mischa Maisky, SO HRT-a, credit: Marko Šolić

Neupitnih tehničkih sposobnosti, prepoznatljive i sebi svojstvene interpretacije djela, Mischa Maisky zasluženo je na svjetskom vrhu već dugi, dugi niz godina. Još jednom i uvijek rado viđen gost pozornice Lisinskog. 

 

Galeriju fotografija s događaja pogledajte OVDJE.