Koncerti

Umor, Zayn i Hesperian Death Horse@ Močvara

Umor, Zayn i Hesperian Death Horse@ Močvara

Sonic Doom Močvara

Teror u Močvari

Dana jedanaestog, mjeseca petog, gospodnje godine 2014.

Sivilo se nadvilo nad Zagrebom. Zavladala je pustoš, samo pokoja izgubljena duša i šaka patnika zapela je u Močvarnoj kaljuži. Muk su prekidali jahači podzemlja - Zayn, Hesperian Death Horse i Umor. Dresscode: Propast!

Prvi na uzvišeno prijestolje došao je Zayn. Potegnuli su iz ne tako dalekih krajeva Bjel'o'Wara, a iza sebe su ostavili nedavno remasteriranu verziju albuma Medeia a pripremaju i EP Café Mably pod etiketom No Profit Recordings koji će ujedno biti i soundtrack istoimenog nadolazećeg filma. Nemir i propast kišne oluje unijeli su unutar mračnih zidina Močvare projektirajući oblačno sivilo i brujeći instrumentalnu post rock experimentalu zakukuljenu u grmoviti noise. Ne obazireći se na pustoš, napravili su odličnu uvertiru za konjanicu koja je dolazila iza njih.

Nešto kasnije, po svoj harač došli su jahači mrtve prirode, tuge, čemera i jadi - moslavački kasački kvartet Hesperian Death Horse. Postapokaliptični ambijentalni sludge skupljen u superkritičnu masu potrebnu da započne eksponencijalni rast nuklearne lančane reakcije. Čestice dima nadvile su se nad stageom, iz pojačala se začula fisija elektromagnetskih valova. Glasna gitarska previranja, distorzirane bas dionice, nervozna bubnjarska kolebanja i pokoji iznenadni vokalni vapaji generiraju izuzetno moćan sound dok svojim specifičnim dugominutažnim zadržavanjem na jednom rifu koji nemilosrdno ponavljaju daju atmosferičnost i dinamičnost benda. Vrlo ozbiljni u svom autorskom i poetskom izričaju, jedan su od najperspektivnijih bendova takvog žanra našeg podneblja. Na njihovom Bandcampu nalazi se prvi dio zamišljene trilogije, album Mrtav koji govori o procesu života ali od svojeg kraja prema početku. Nedavno su izdali i split EP The Electric Wizard s bendom Hazerder. Hesperiani su vrsta nuklearnog oružja koje oslobađa veliku količinu energije putem mračne fuzije nihilizma, intersoničnih rifova i mističnih live nastupa.

Dim se raščistio, a nakon bezbrojnih bitaka na tlima Pruske, Češke, raznih austro-habsburških monarhija, beneluških izrod država, vraćaju se neporaženi pred svoje žene, djecu i uplakane matere - Umor. Sporovibrirajuće downtuned strune atmosferičnog stoner/dooma zatresle su slabonastanjenu Močvaru. Koncert su započeli pjesmom "Stowaway" sa svojeg novog albuma i vinila Held Us Silent For A Moment koji su ujedno i promovirali na ovom pohodu. Zayn kao da je nagovijestio nevrijeme koje je kulminiralo nuklearnom ekspanzijom HDH bombe nakon koje je kao konačnu obrednu kapitulaciju predvodio Umor sa svojim vokalnim naracijama.

Teror u Močvari, kao što je i najavljeno! Nažalost, slabo posjećena sonična propast, ali vrlo kvalitetna i inspirativna. Svi preživjeli jedva čekaju naredne pohode aktera jučerašnje večeri.

Tekst: Luka Budiša

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."